Acasă Bulgaria Discuții despre proiecte educaționale în română și bulgară și schimburi de bune...

Discuții despre proiecte educaționale în română și bulgară și schimburi de bune practici, la Sofia

Foto: MRP

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a aflat, la sfârșitul lunii octombrie, într-o vizită de lucru de trei zile, în Bulgaria.

Cu această ocazie, ministrul a vizitat organizația „AVE” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, cu sediul în Vidin, unde copiii care urmează cursuri de limbă română în regim de clase pilot au prezentat un program artistic în limba română. Condusă de Ivo Gheorghiev, organizația promovează cultura, tradițiile și obiceiurile românești, prin programe sprijinite inclusiv de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Totodată, demnitarul român a participat la de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internațional folcloric al cântecului şi dansului româno-vlah 2017, „Tradiţii româneşti vii”, organizat în regiunea Vidin de Asociaţia Vlahilor din Bulgaria, condusă de Plamka Radoslavova. În cadrul festivalului, români din Bulgaria, Serbia și România au prezentat tradițiile, obiceiurile, dansurile și cântecele românești specifice regiunilor din care fac parte.

În contextul vizitei, a avut loc o întrevedere cu autoritățile locale din Vidin, în cadrul căreia părțile au discutat modalități de promovare și păstrare a patrimoniului cultural și lingvistic specific celor două comunități etnice.

În egală măsură, în spiritul păstrării identităţii spirituale, ministrul pentru românii de pretutindeni a vizitat Biserica Românească Ortodoxă „Sfânta Treime” din Sofia. Construită în 1904, Biserica face parte din patrimoniul cultural și spiritual al orașului Sofia. În continuarea vizitei, demnitarul a avut o întrevedere cu liderul Asociaţiei Aromânilor din Sofia, unde au fost abordate modalități de cooperare și sprijinire a activității culturale a asociației.

De asemenea, ministrul Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu elevii și profesorii de la Liceul românesc „Mihai Eminescu” din Sofia, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Educației și Științei din Republica Bulgaria. În cadrul întrevederii, au fost discutate proiecte referitoare la educația în limbile română și bulgară și schimburi de bune practici privind programele pentru diaspora, partea bulgară prezentând și principalele elemente ale noii Legi a Educației. Totodată, au fost evidențiate posibilitățile de cooperare pentru schimburi de tineri și înfrățiri între școli și licee și proiectul recent lansat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, „Descoperă și cunoaște România”.