Acasă Europa Discuţii despre situaţia femeilor rome în Europa, modele de cooperare şi bune...

Discuţii despre situaţia femeilor rome în Europa, modele de cooperare şi bune practici

Andreea Păstîrnac, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, a participat în cadrul unei întruniri pe tema “Migrație economică sau mobilitate? Experiențele femeilor rome în spațiul european’”, unde s-au purtat discuţii despre situaţia femeilor rome în Europa, dar şi despre modelele de cooperare şi bune practici existente. Evenimentul a fost organizat de E Romnja, cu sprijinul Centrului Filia și al Ambasadei Finlandei la București.

În cadrul acestei întruniri au fost făcute referiri cu privire la îndemnul European Women’s Lobby în ceea ce priveşte situaţia femeilor românce abuzate din provincia Ragusa, Italia. European Women’s Lobby continuă activitatea de suport şi  lobby pe lângă Comisia Europeană şi EU Anti-Trafficking Coordinator în legătură cu această situaţie. De asemenea, în strânsă legatură cu ADRI (A.D.R.I. Associazione Donne Romene in Italia), organizația se implică în monitorizarea demersurilor făcute de guvernele român şi italian în sprijinul femeilor exploatate.

În urmă cu o săptămână, European Women’s Lobby a lansat un apel la solidarite cu femeile abuzate ce lucrează în fermele din Ragusa, Italia a fost făcut printr-o scrisoare deschisă din partea membrilor români a EWL şi se vorbeşte despre miile de femei românce care lucrează în sere și pe câmpuri suferă de exploatare prin muncă și exploatare sexuală. Aceste femei lucrează ca sclave, sunt violate și șantajate pentru a face sex cu proprietarii de câmpuri și sere. Acestea lucrează 12 ore pe zi în condiții extreme de căldură și fără apă și sunt forțate să trăiască în condiții degradante, insalubre și izolate. Salariile lor de multe ori nu sunt plătite. Totodată, acestea sunt bătute și sunt  ameninţate zilnic cu arma, ameninţate cu privire la copiii  și familiile  lor, dar şi șantajate cu pierderea locului de muncă. Unele dintre aceste femei au rămas însărcinate de violatorii lor, proprietarii serelor și au fost obligate fie să-și abandoneze copiii în maternități, fie să facă avort. Aceste femei se confruntă cu o combinație a diferitelor încălcări ale drepturilor omului și ale drepturilor omului.

Totodată,  în cadrul scrisorii,  European Women’s Lobby salută inițiativa Ministerului de Interne din România de a trimite o delegație în Italia pentru a vedea „cum pot ajuta aceste femei”, dar este nevoie de mult mai mult. Aceştia îndeamnă Ministerul Muncii din România, împreună cu Agenția Națională pentru Egalitatea Șanselor între femei și bărbați, să ia o inițiativă cu privire la această situație. De asemenea, se cere ca toate instituțiile competente să pună capăt sclaviei și exploatării acestor femei, inclusiv președintelui Klaus Iohannis.

În cadrul comunicatului este făcută şi o cerere îndreptată către toate instituțiile competente din Italia să investigheze în mod corespunzător cazurile de abuz în rândul femeilor românești din Ragusa și îndeamnă guvernul italian să ia o poziție în privința toleranței acestei situații de sclavie a femeilor pe teritoriul său.

Nu în ultimul rând, EWL cere  instituțiilor Uniunii Europene, în special Parlamentului European, Comisiei FEMM să ia în serios această problemă și să o pună pe ordinea de zi.