Acasă International Discuții la București pe marginea dosarului transnistrean

Discuții la București pe marginea dosarului transnistrean

Necesitatea continuării angajării tuturor părților implicate în procesul de negociere a conflictului transnistrean a fost subliniată de șeful diplomației române, Lazăr Comănescu, cu prilejul întrevederii pe care a avut-o la București cu ambasadorul Cord Meier-Klodt, Reprezentant Special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul reglementării transnistrene.Demnitarul român a reconfirmat sprijinul pentru eforturile președinției germane în acest sens.

În context, s-a discutat despre perspectivele identificării unei soluţii cuprinzătoare, juste și durabile a conflictului, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și asigurarea, în conformitate cu angajamentele asumate la nivelul OSCE, a unui statut special pentru Transnistria.

Ministrul Comănescu a salutat eforturile susţinute ale Președinției-în-exercițiu germane a OSCE şi, personal, ale ambasadorului Cord Meier-Klodt, materializate cu reluarea, după doi ani, a dialogului în formatul „5+2”, singurul cadru consacrat pentru reglementarea pe cale pașnică, politică și negociată a dosarului transnistrean.

Totodată, partea română a evidențiat importanța voinței politice și a unei abordări echilibrate în măsură să faciliteze aprofundarea dialogului pe dosar.

Întrevederea cu ambasadorul Cord Meier-Klodt se circumscrie dialogului regulat al părţii române cu interlocutori relevanţi pentru procesul reglementării transnistrene.

Anterior vizitei la București, reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, s-a întâlnit cu reprezentanții politici la Chișinău și Tiraspol, ocazie cu care a subliniat că întâlnirea „5+2” de la Berlin din luna iulie a stabilit o abordare nouă în dialogul între Chișinău și Tiraspol, concentrată pe atingerea obiectivelor concrete și realizabile în perioade de timp definite.

În septembrie, în cadrul vizitei sale precedente, el a îndemnat părțile să nu rateze oportunitatea creată la Berlin de a se implica din nou în procesul „1+1” și de a intensifica activitatea grupurilor de lucru.

Reprezentantul Special a accentuat că este foarte important ca Moldova să-și îndeplinească angajamentul public de a elabora conceptul politic privind statutul special al Transnistriei la începutul anului 2017 și, în același timp, să consolideze capacitățile sale instituționale pentru a se angaja în procesul de reglementare. La Tiraspol, Meier-Klodt a reiterat necesitatea ca toate soluțiile propuse să fie formulate în conformitate cu parametrii aprobați la nivel internațional.

În luna noiembrie, OSCE va începe consultările pe marginea proiectului Declaraţiei Consiliului ministerial. Cea de-a 23-ea reuniune a Consiliului Ministerial al OSCE va avea loc la Hamburg, Germania, la începutul lunii decembrie curent.

„Apreciem coeziunea care există între mediatorii și observatorii în formatul „5+2” și vom continua eforturile noastre pentru a asigura și în continuare că procesul de negocieri este orientat spre rezultate”, a remarcat Ambasadorul Meier-Klodt. „La începutul lunii decembrie, la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, intenționăm ca această nouă abordare în cadrul procesului „5+2” să fie reflectată în Declarația Consiliului”.

Formatul „5+2” reuneşte la masa negocierilor reprezentanţii Ucrainei, Federaţiei Ruse, OSCE, Republicii Moldova şi administraţiei de la Tiraspol, precum şi ai UE şi SUA. Procesul de negociere a fost reluat în 2016, prin runda organizată la Berlin, la 2-3 iunie 2016. Precedenta reuniune formală în format „5+2” avusese loc la Viena, la 5-6 iunie 2014.