Procesul de tranziţie energetică trebuie abordat de fiecare stat cu măsuri flexibile şi adaptate corespunzător conform mixului său energetic, astfel încât să fie atinse obiectivele privind neutralitatea climatică, să contribuie la asigurarea securităţii aprovizionării şi la creşterea competitivităţii, dar şi pentru a oferi protecţie consumatorilor. În acest amplu proces de tranziţie, producţia şi utilizarea hidrogenului verde se conturează ca o componentă importantă, cu implicaţii majore în sectoarele industriei şi transporturi.
În perioada 18-19 septembrie 2023, o delegaţie a Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, condusă de Bende Sándor, preşedintele comisiei, a efectuat o vizită în Austria, la Viena şi Linz. Din delegaţie au făcut parte deputații Cristina Prună, Ioan Mang şi Lucian Florin Puşcaşu.
Programul a cuprins convorbiri cu membri ai Comisiei pentru economie, industrie şi energie din Consiliul Naţional austriac, cu reprezentanţi ai cabinetului Ministrului federal austriac pentru Protecţie climatică, Mediu, Energie, Mobilitate, Inovare şi Tehnologie, precum şi o întâlnire cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.
Totodată, delegaţia s-a deplasat la Linz, unde a vizitat instalaţia pilot de producţie de hidrogen verde de pe platforma industrială a concernului Voestalpine şi a discutat cu reprezentanţi din conducerea companiei despre proiectul de cercetare H2Future, în cadrul căruia a fost realizat cel mai mare electrolizor de hidrogen verde (cu o putere de 6MW şi o capacitate de producţie de 1200 m3/h). Convorbirile la nivel parlamentar şi guvernamental s-au axat pe subiecte precum accelerarea procesului de tranziţie energetică, cu accent pe rolul hidrogenului obţinut din surse regenerabile în atingerea ţintelor de decarbonizare a unor sectoare economice, cadrul legal pentru stimularea producţiei şi utilizării hidrogenului verde, Strategia naţională austriacă de hidrogen, dezvoltarea reţelelor de transport şi distribuţie, asigurarea competitivităţii în afara UE a produselor obţinute în urma utilizării hidrogenului verde.
De asemenea, pe parcursul întrevederilor, membrii delegaţiei au abordat subiectul aderării României la spaţiul Schengen, evidenţiind că acesta rămâne un obiectiv prioritar al ţării noastre, care, odată realizat, va contribui inclusiv la amplificarea relaţiilor economice româno-austriece. A fost exprimată speranţa de reconsiderare a poziţiei Guvernului austriac pe această temă, astfel încât, până la sfârşitul anului în curs, să poată fi finalizat procesul aderării României la spaţiul Schengen. La rândul său, vicepreşedintele Comisiei pentru economie, industrie şi energie din Consiliul Naţional austriac (membru ÖVP) a precizat că înţelege nemulţumirea României şi că va transmite mesajul delegaţiei parlamentare române conducerii partidului din care face parte.