„Diva assoluta”, concert aniversar la Paris

„Diva assoluta”, concert aniversar la Paris

De Ziua Culturii Române, Institutul Cultural Român de la Paris, Conservatorul Serge Rachmaninoff şi Asociaţia muzicală Noesis prezintă, pe 26 ianuarie, un concert excepţional al sopranei Viorica Cortez, aniversând 80 ani.Concertul este unic prin faptul că reuneşte pe scenă – lucru rar la Paris – două surori artiste lirice: Mioara şi Viorica Cortez. Totodată, vor participa şi foştii parteneri şi elevi ai sopranei române: soprana Leontina Văduva, tenorul Marius Brenciu, baritonul Florin Estefan, mezzo-soprana Paola Mazzoli, pianista Alina Pavalache.
Concertul va fi prezentat de jurnalistul şi regizorul Marius Constantinescu.
Sergio Segalini a numit-o pe Viorica Cortez „Diva assoluta”, iar în anii ’70, critica muzicală franceză o saluta pe „Carmen a secolului” pe prima pagină a ziarelor. Anul 1964 a însemnat pentru Viorica Cortez câştigarea Marelui Premiu de la Toulouse. Premiul de la Toulouse a însemnat debutul unei cariere artistice de excepţie, care a început cu rolul Dalilei, la Teatrul Capitol, avându-l ca partener pe Ludovic Spiess.
Au urmat Carmen, Amneris, Eboli, Charlotte, Azucena, într-o suită de debuturi rapide, aceste roluri constituind totodată pilonii principali ai carierei sale. În scurt timp a devenit o prezenţă constantă pe scenele teatrelor lirice ca Metropolitan Opera din New York, Teatro alla Scala din Milano, Teatrul Capitol din Toulouse, Teatro San Carlo din Napoli, Gran Teatre del Liceo din Barcelona, Staatsoper din Viena, Opera Garnier din Paris.
Viorica Cortez este preşedinta Societăţii muzicale franceze Georges Enesco înfiinţată în 1996 la Paris, iar din anul 2014 prezidează juriul Concursului Internațional de Artă Vocală Georges Enesco de la Paris.