Divizarea artificială a comunității românești în spațiul ex-sovietic, pe agenda discuțiilor ministrului...

Divizarea artificială a comunității românești în spațiul ex-sovietic, pe agenda discuțiilor ministrului Stoenescu cu ambasadorul Gribincea

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, l-a primit la 15 februarie 2016, pe ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte privind cooperarea bilaterală, cu accent pe posibilitățile de accelerare a unor proiecte concrete în domeniul educației, infrastructurii, investițiilor și sănătății. Ministrul delegat a insistat pe necesitatea promovării reformelor, în mod convingător și sustenabil, de către Guvernul Republicii Moldova, în primul rând în interesul propriilor cetățeni, dar și în vederea recâștigării încrederii partenerilor europeni.

În cadrul dialogului a fost menționată necesitatea valorificării oportunităților pe care le oferă colaborarea în domeniul mass-media, corelând acțiunile celor două state. Demnitarul român a reiterat sprijinul privind prezența unei oferte cât mai largi de programe radio-TV și publicații în limba română în Republica Moldova, precum și integrarea unor programe audiovizuale din Republica Moldova în grilele de programe din România. A arătat că implementarea unui spațiu comunicațional comun va constitui un element important în dezvoltarea unei societăți democratice în statul vecin, bazate pe valorile europene.

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni a exprimat preocuparea față de perpetuarea politicilor de divizare artificială a comunității românești, care continuă să fie aplicate în spațiul ex-sovietic. De asemenea, partea română a subliniat importanța unei abordări comune din partea României și Republicii Moldova în ceea ce privește sprijinul acordat comunității românești din Ucraina.