Acasă Invitati Documentar despre efectele Legii educației asupra românilor din Ucraina, realizat de echipa...

Documentar despre efectele Legii educației asupra românilor din Ucraina, realizat de echipa BucPress TV

Românii din Ucraina sunt indignați de adoptarea noii Legi a Educației, care, prin art. 7 reduce în mod substanțial dreptul la studii în limba maternă. „Limba noastră cea română….” – este un film documentar realizat de BucPress TV, care arată care sunt efectele articolului lingvistic al Legii Educației asupra românilor din Ucraina.Filmul a fost realizat de echipa BucPress TV – un proiect al ONG Centrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, subliniind formele de luptă a românilor din Ucraina pentru menținerea identității lingvistice și salvarea școlilor cu predarea în limba română.

În pofida acestor eforturi și străduințe, noua Lege a Educației deschide o pagină tristă a realității românești din Ucraina. Sunt descrise evenimentele legate de pichetarea Administrației Regionale de Stat Cernăuți de către românii din regiune în legătură cu adoptarea și promulgarea Legii Educației, care încalcă în mod direct dreptul la studii în limba maternă.

Merită menționat faptul că funcționarea platformei de opinie și actualitate românească BucPress TV a avut loc pe parcursul anului curent cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dar și din resurse financiare proprii ale Centrului Media BucPress.

Aducem mulțumiri tuturor celor implicați în realizarea filmului, celor care susțin noi proiecte media destinate românilor din Ucraina și de pretutindeni. BucPress TV este și va fi în continuare a platformă independentă de opinie românească din Ucraina. Sperăm să răsfoim această pagină tristă a realității sociale din Ucraina și să avem o altă abordare pe marginea Legii Educației din Ucraina după anunțarea rezoluției Comisiei de la Veneția. Filmul reflectă opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori), ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina” – se arată în mesajul jurnalistului Marin Gherman, președintele Centrului Media BucPress, transmis pe adresa redacției noastre.