Documentar românesc în selecţia festivalului East by Southeast din Copenhaga

Documentar românesc în selecţia festivalului East by Southeast din Copenhaga

România este reprezentată de documentarul „Valea Plângerii” în regia Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu şi Andrei Crișan, în selecţia festivalului East by Southeast, desfăşurat în perioada 23 octombrie – 5 noiembrie, la Copenhaga.

Filmul va fi difuzat pe 26 şi 30 octombrie la Cinemateca din Copenhaga, regizorul român Andrei Mihai Leaha fiind, de asemenea, prezent la proiecţii şi participând în cadrul festivalului la discuţii despre cinematografia europeană contemporană. Participarea românească la festival este susţinută de Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Danemarcei.

„Valea Plângerii” este un proiect cinematografic iniţiat de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale şi are ca subiect central deportarea romilor în Transnistria între anii 1942 şi 1944, în timpul regimului Antonescu. După 70 de ani, puţinii supravieţuitori îşi reamintesc şi povestesc cu emoţie evenimentele teribile de atunci.

Festivalul East by Southeast prezintă publicului danez filme din Europa Centrală şi de Est, proiectând la fiecare ediţie filme considerate reprezentative pentru cinematografia europeană recentă. La ediţia din 2014 vor fi proiectate 9 filme din Cehia, Croația, Georgia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia.