Documentarul despre recuperarea brățărilor dacice va fi proiectat la Paris

Documentarul despre recuperarea brățărilor dacice va fi proiectat la Paris

Sursă foto: ICR

Joi, 23 martie 2017,  la ora 19:30, pe  123 rue Saint Dominique 75007 Paris în Sala bizantină, Palatul Béhague din cadrul Ambasadei României, va fi difuzat documentarul “La chasse à l’or de Transylvanie” (titlul original « The Hunt for Transylvanian Gold » ), eveniment posibil cu sprijinul Ambasadei României în Franţa și al Institutului Cultural Român de la Paris.

În prezenţa lui Augustin Lazăr, procuror-general al României și a regizorului acestui film, Andrei Teodorescu, proiecţia are loc în contextul celebrării  cooperării judiciare bilaterale franco-române.

Aşadar, documentarul pune accentul pe investigația care a durat mai bine de 10 ani și s-a desfășurat pe două continente: Europa și America de Nord. Investigația a fost coordonată de procurorul general al României, Augustin Lazăr, pe atunci procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, și a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusei au fost descoperite de către căutătorii de comori 24 de brățări de aur dacice.

Filmul are o durată de 50 de minute și oferă informații inedite despre rețelele care se ocupă cu traficul de artefacte pe piața neagră internațională, despre vânătorii de comori, experții în antichități, suspecții arestați și cele 13 brățări recuperate. Documentarul este o producție Kogainon Films (Boston), iar echipa filmului a avut atât membri români, cât și americani.

La începutul anului, documentarul ce spune povestea furtului brăţărilor de aur dacice, vechi de aproape 2000 de ani, a fost prezentat în premieră la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Pentru rezervări, Institutul Cultural Român din Paris pune la dispoziţie mai multe informaţii pentru cei interesaţi.