Documentarul “Te iubesc, Ion și Doina” proiectat la Odyssée Strasbourg

Documentarul “Te iubesc, Ion și Doina” proiectat la Odyssée Strasbourg

Institutul Cultural Român Bruxelles și Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS) prezintă, pe 17 ianuarie, documentarul Te iubesc, Ion și Doina (r. Leontina Vatamanu, 2014, Republica Moldova), cinematograful Odyssée Strasbourg.Proiecția va fi urmată de un dialog cu publicul, în prezența regizoarei Leontina Vatamanu și a producătorului Virgiliu Mărgineanu.
Evenimentul se desfăşoară în cadrul Săptămânilor filmului românesc la Strasbourg (13 ianuarie – 16 februarie 2016) și marchează Ziua Culturii Naționale și spațiul cultural comun România – Republica Moldova. Ziua Culturii Naţionale se celebrează anual atât în România cât și în Republica Moldova în 15 ianuarie, ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu.
Te iubesc, Ion și Doina evocă două personalități legendare, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, şi reconstituie povestea vieții, a creației muzicale și a iubirii celor doi artiști. Documentarul sintetizează filmări de arhivă, fotografii de familie, momente inedite și mărturisiri ale apropiaților despre viața cuplului de interpreți, dispăruți în 1992 într-un accident de mașină. Soții Ion și Doina Aldea-Teodorovici s-au aflat mereu în primele rânduri ale luptei pentru identitate (alfabet latin, limba română, suveranitate) în Basarabia anilor 80.
Leontina Vatamanu este scenaristă și regizoare. Fiica regretatului poet Ion Vatamanu. A absolvit Facultatea de Scenaristică și Critică de Film la Academia de Teatru și Film „I.L.Caragiale” din București. Din 1995 activează la OWH Studio în calitate de regizoare și director artistic. Filmografia sa numără zeci de documentare, premiate la nivel național și internațional. Din 2001 este organizator și director artistic al Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. Este membră a Uniunii Cineaștilor din Moldova şi a Uniunii Autorilor şi a Realizatorilor de Film din România. Este deţinătoarea premiului „Emil Loteanu” 2014, premiul anual al Ministerului Culturii în domeniul cinematografiei.