Doi medici români au devenit corespondenți ai Academiei Naționale Franceze de Medicină

Doi medici români au devenit corespondenți ai Academiei Naționale Franceze de Medicină

Foto: Luca Niculescu Facebook

Academicianul Victor Voicu și profesorul doctor Maria Dorobanțu, ale căror merite au depășit granițele României, au fost acceptați ca membri corespondenți în Academia Franceză de Medicină, una dintre cele mai prestigioase din lume, anunţă stiri.tvr.ro.

“Are o aură internaţională şi acesta este motivul pentru care noi am adoptat-o în Academia noastră”, a declarat profesor André Vacheron, membru titular al Academiei Naționale Franceze de Medicină, referindu-se la profesor dr. Maria Dorobanțu.

Maria Dorobanțu este o autoritate în cardiologie, iar cunoștințele sale sunt recunoscute în lume. Este profesor universitar și șefa secției de cardiologie a unuia dintre cele mai mari spitale din România- Spitalul de Urgență Floreasca.

“Legăturile dintre Academia de Medicina şi Romania sunt vechi şi sunt foarte solide şi sunt foarte fericit în această seară să le văd manifestate prin intrarea în Academia Franceză de Medicină a două personalităţi”, a subliniat şi profesorul Daniel Couturier, secretar permanent al Academiei Nationale Franceze de Medicină, potrivit sursei citate.

Cea de a doua personalitate este profesorul universitar doctor Victor Voicu. Academia Franceză îi recunoaște astfel palmaresul științific și performanța în farmacologie. Ședința solemnă a Academiei Franceze de Medicină a rezervat României o poziție privilegiată, fiind singura țară străină cu doi invitați care au primit diplomă și medalia de membru corespondent al acestei prestigioase instituții.

Ședință solemnă în seara asta la Academia de Medicină din Franța (instituție care devine în curând bicentenară sau tricentenară, depinde dacă începi calculul din 1731 sau 1820): au fost primiți noii membri și membri corespondenți. În decorul de secol XIX , președintele Academiei a citit unul câte unul numele câtorva personalități din lumea medicală franceză și internațională. Și am fost onorat să stau alături de profesorii Maria Dorobanțu (cardiologie) și Victor Voicu (farmacologie) când au primit diploma și medalia de membri corespondenți, România fiind singură țară (cu excepția Franței, evident) cu doi invitați la ceremonia de azi. Dincolo de elogiile oficiale aduse de la tribună celor doi români, cel mai mult m-a bucurat dialogul–revelație al unor medici francezi în spatele meu, în timp ce Maria Dorobanțu era pe scenă : «Aaa, ea este deci profesorul din România cu niște cercetări remarcabile pe hipertensiune !»”, a transmis şi ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.