Acasă Cultura / Culte Doine şi cântece tradiționale româneşti pe scena Berlinului

Doine şi cântece tradiționale româneşti pe scena Berlinului

Ziua Culturii Române va fi celebrată, pe 15 ianuarie, la Berlin, unde Institutul Cultural Român prezintă concertul de cântece tradiționale reinterpretate de Oana Cătălina Chițu (voce) și Dejan Jovanovic (acordeon).Cu ocazia acestui concert, cei doi interpreți vor aborda un program muzical românesc, alcătuit mai ales din doine, cântece tradiționale din diverse regiuni ale țării, precum și cântece din repertoriul legendar al Mariei Tănase.

 Cu aproximativ 100 de locuri, un design eclectic și un profil hibrid de sală de concert, bar și cafenea, clubul Zig Zag este o adresă binecunoscută în Berlin pentru iubitorii de jazz, blues și world music.

Oana Cătălina Chițu a studiat pian, jazz și canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a înființat trupa de ritmuri tradiționale balcanice Romenca, alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. Oana Cătălina Chiţu a devenit un nume cunoscut al lumii muzicale internaţionale, impunându-se în 2009 cu albumul „Bucharest Tango”, produs de casa germană de producţie Asphalt Tango. Pe acest album Oana Chiţu interpretează tangouri româneşti din perioada interbelică, într-o inedită prelucrare şi combinaţie cu elemente de folclor şi jazz. În anul 2013 a lansat un nou album “Divine”, dedicat de data aceasta repertoriului celebrei cântăreţe Mariei Tănase. Aranjamentele Oanei Cătălina Chițu sunt originale, cu influențe jazz, sinti, swing și flamenco, însă păstrează fondul tradițional.

Dejan Jovanovic s-a născut în Obrenovac ( Serbia) într-o familie de muzicieni. În copilărie, muzica a fost elementul determinant în viața sa cotidiană. Astfel, la doar nouă ani cânta deja la acordeon. Participarea la diversele concursuri de muzică – de unde ieșea mereu primul clasat, a început tot în copilărie. În anul 1999 Dejan Jovanovic s-a mutat la Berlin unde a studiat la Academia de Muzică „Hanns Eisler” acordeon clasic și pian. A susținut numeroase spectacole împreună cu diverse trupe din Berlin iar în anul 2000 a fondat împreună cu Oana Chițu grupul Romença. Au urmat apoi proiecte precum „Bucharest Tango”, cu tango românesc din Bucureștii anilor 20-30 sau “Divine”, proiect dedicat legendarei Maria Tanase, urmate din 2008 de o serie de turnee europene alături de Oana Cătălina Chițu.