Dorel Nacou – primul român care traversează solitar Atlanticul

Dorel Nacou – primul român care traversează solitar Atlanticul

Foto: Adevărul

Un român a pornit în traversarea Oceanului Atlantic, fiind primul navigator din ţara noastră care face această cursă solitară, informează Adevărul.

Dorel Nacou (45 ani) a luat startul în Regata Mini-Transat La Boulangère, o competiţie bianuală de veliere, la clasa mini-prototip. Cursa a pornit miercuri, 1 noiembrie, din portul Las Palmas de Gran Canaria. Românul, care este skipper, îşi manevrează singură velierul şi este legitimat la secţia de yachting a Clubului Nautic Român din Constanţa.

El este primul navigator român solitar care se înscrie în traversarea Oceanului Atlantic. Dorel Nacou a emigrat în Franţa în 1992 la vârsta de 20 de ani şi s-a stabilit la Marsilia, unde a urmat cursurile unei şcoli de meserii, ca mai apoi să devină marangoz – tâmplar într-un şantier naval. De la absolvirea şcolii profesionale de marangozerie, Nacou lucrează la Şantierul Naval iXblue din oraşul-port La Ciotat, lângă Marsilia. Angajatorul este sponsorul principal al românului pentru regatele internaţionale de yachting la care participă. Dorel Nacou deţine ambele cetăţenii, română şi franceză.

„Competiţia nautică Mini-Transat La Boulangère, destinată navigatorilor solitari, a debutat în anul 1977, ca regată britaniă, ulterior fiind transferată în Franța. Regata are două etape, cu punct de plecare în diferite porturi din Normandia, escală intermedială în insulele Canare sau Madeira, pentru pregătirea traversării Atlanticului și sosire în Brazilia sau Insulele Antile. Anul acesta cursa se va încheia în portul Le Marin-din Martinica, unde navigatorii solitari sunt aşteptaţ̦i să ajungă cu bărcile lor în perioada 15-20 noiembrie 2017. Regata se desfăş̦oară pe un parcurs de 4.050 mile marine (7.500 de kilometri), startul primei etape a ediției din acest an find dat în portul francez La Rochelle, pe 1 octombrie, de unde au plecat în cursă 25 de bărci cu vele la Clasa Mini, categoria Prototip“, arată Narcis Gaidargiu, ofiţerul de presă al Clubului Nautic Român. Regata Mini-Transat La Boulangère este organizată pentru bărci cu vele prototip din Clasa Mini cu dimensiunile de: 6,5 m, lăţime 3 m, greutate între 700-900 de kg, chilă dublă pendulară având partea inferioară în formă de bulb, înălţimea catargului 12 m și cu un bompres telescopic cu care poate ridica un spinnaker asimetric gigant și suprafața velică de 150 mp.

Înaintea startului, skiperul Dorel Nacou a transmis un mesaj românilor, de la bordul yachtului său iXblue Vamonos: „Dedic premiera sportivă de a fi primul navigator român care traversează Oceanul Atlantic într-o cursă solitară, la bordul unei bărci cu vele, aniversării de anul viitor a Centenarului Marii Uniri, pe care vreau să-l sărbătorească în ţară, alături de colegii de la Clubul Nautic Român“, a spus Nacou pentru sursa citată. Dorel Nacou şi ambarcaţiunea sa iXblue Vamonos pot fi urmăriţi în direct în cursa Mini-Transat 2017 pe http://minitransat.geovoile.com/2017/tracker, www.minitransat.fr, www.minitransat.fr/skippers/nacou-dorel, www.dorel-nacou.com.