Dosarul ”Cetățenia română”, pe agenda Comisiei pentru comunitățile de români din afara...

Dosarul ”Cetățenia română”, pe agenda Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a discutat dosarul „cetățeniei române”, o problemă ridicată de cetățenii români din Republica Moldova care nu-și pot preschimba actele de identitate din cauza unor probleme birocratice. Inițiativa aparține președintelui Comisiei, deputatului Constantin Codreanu, care a declarat că dosarul „cetățeniei române” reprezintă una dintre prioritățile fixate la începutul anului 2017, pentru care va pleda până la rezolvarea acestei probleme.

Dosarul „cetățenia română” se refera la problema minorilor care își „pierd” cetățenia în urma unui „conflict instituțional” dintre Autoritatea Națională pentru Cetățenie și Direcția Generală Pașapoarte. Conform practicii legale valabile până în luna februarie 2015, cetăţenia română era recunoscută în cazul minorilor ai căror părinţi au redobândit cetăţenia română, fără a fi nevoie de o cerere separată. De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 18 ani aveau dreptul să solicite recunoaşterea cetăţeniei române în baza faptului că erau minori atunci când unul dintre părinți au obținut cetăţenia română. Conform procedurii actuale, minorii nu pot obţine automat cetăţenia, înscrierea acestora în certificatul de cetăţenie al părinţilor fiind obligatorie. Prin urmare, tuturor copiilor minori care şi-au perfectat certificatul de naştere, paşaportul şi/sau cartea de identitate în baza vechii proceduri şi care solicită în prezent, după expirare, reînnoirea actelor, le este refuzat acest drept, întrucât nu pot prezenta certificatul de cetăţenie.

Deputatul Codreanu a accentuat gravitatea consecințelor acestei probleme pentru cetățenii români care se regăsesc în situația de a-și pierde locul de muncă sau de a nu-și mai putea continua studiile în urma reglementărilor legislative defectuoase. La această concluzie s-a ajuns în urma recepționării zilnice a mesajelor la Comisie, prin care se conturează o stare de absurd,  pe de o parte, cetățenii nu pot face dovada cetațeniei române prin certificatul de naştere și li se sugerează reluarea procedurii de redobândire a cetățeniei, iar pe de altă parte, în instanță ei nu pot renunța la cetățenie.

La ședință au participat Ovidiu Iane, secretar de Stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Dan Mihai Chirică, secretar de Stat în MAI, Dumitru Florin Baba, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) și chestorul de poliție Corina Moraru,  directorul Direcției Generale Pașapoarte.

Este nevoie de o rezolvare urgentă care să acopere toate situațiile anterioare și să aducă  rezolvare tuturor cazurilor. Numărul acestora nu este cunoscut, dar se estimează la câteva zeci de mii. Așteptăm punctul de vedere promis din partea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne, pe care să-l discutăm la următoarea ședință a Comisiei cu președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie”, a precizat Constantin Codreanu.