Acasă Stiri Dosarul comun RO-MD ”Cămașa cu altiță” (ia românească) se află în întârziere

Dosarul comun RO-MD ”Cămașa cu altiță” (ia românească) se află în întârziere

Comisia Națională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial nu funcționează

”Cămașa cu altiță” (ia românească) ar putea intra în patrimoniul imaterial al UNESCO, în baza dosarului realizat de Comisia Națională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial, aflată în subordinea Ministerului Culturii. Dosarul era prevăzut să fie finalizat în acest an, dar se află în întârziere.Deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a discutat cu ministrul Culturii, George Ivașcu, în încercarea de a debloca dosarul ”cămășii cu altiță”.

Am înțeles că au existat ceva probleme în funcționarea Comisiei Naționale pentru salvgardarea patrimoniului, care și-a întrerupt temporar activitatea. Suntem în An Centenar și ar fi un pas important să reușim să depunem la UNESCO dosarul iei românești. Întâlnirea cu ministrul Ivașcu a fost una deschisă și constructivă și am primit asigurări că Ministerul Culturii și Identității Naționale va face demersuri pentru reluarea și accelerarea activității Comisiei pentru salvgardarea patrimoniului, astfel încât, până la sfârșitul anului, specialiștii să pregătească dosarul, care să poată fi depus la UNESCO, unde acesta va urma procedurile specifice”, a precizat Palăr.

Dosarul ”Cămașa cu altiță” este unul comun cu Republica Moldova. Cele două țări au înscris până acum împreună, în patrimoniul imaterial UNESCO, scoarța (covorul tradițional românesc), colindatul în ceată bărbătească și Mărțișorul (practici culturale asociate zilei de 1 Martie).