Două premii pentru România la Festivalul de Film de la Sarajevo

Două premii pentru România la Festivalul de Film de la Sarajevo

Foto: adevarul.ro

Lungmetrajul de debut „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor“ al lui Emanuel Pârvu a primit două premii în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo: juriul prezidat de regizorul mexican Michel Franco a acordat Premiul pentru cel mai bun actor lui Şerban Pavlu, iar Premiul pentru cel mai bun regizor lui Emanuel Pârvu.

Totodată, lungmetrajul de debut Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor, în regia lui Emanuel Pârvu fost prezentat în premieră mondială, în cadrul Competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Sarajevo. Competiţia de lungmetraj a prezentat anul acesta şapte titluri internaţionale, în premieră mondială sau regională.internaţionale, în premieră mondială sau regională.

Filmul spune povestea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv, care știe că în această situație va trebui să o ducă înapoi la orfelinat pe Meda, fetița pe care a avut-o timp de opt ani în asistență.

“Suntem foarte recunoscători pentru prezența filmului în competiție la Sarajevo în premieră mondială, iar cele două premii sunt premiile întregii echipe”, a declarat Emanuel Pârvu.

“Ceea ce mă șochează este că un film fără buget a ajuns aici. Acum știu că dorința și determinarea te aduc mai sus decât îți propui. Simpla prezență în competiția de la Sarajevo a fost un premiu, dar să câștigăm două trofee este uluitor!”, a transmis şi Serban Pavlu.

“Am fost bucuroși să îi întâmpinăm aici. Suntem mândri și emoționați, ne-au făcut foarte fericiți. Îi așteptăm să se întoarcă și cu alte producții încărcate de substanță și mesaj”, a subliniat şi Dana Constantinescu, ambasadorul României la Sarajevo.

Pentru al treilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Viena a fost partenerul acestui eveniment, sprijinind prezențele românești la festival.

La festival au fost prezenți și producătorul Miruna Berescu, Domnica Predoiu (producător executiv), Dan Ștefan Pârlog (montaj) și actorii Ana Radu, Adrian Titieni, Radu Gabriel și Vlad Corbeanu. Ediția 2017 a prezentat două producții cinematografice românești în cadrul secțiunilor de competiție: Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor și Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu).

Un număr semnificativ de cineaști români au fost invitați să ia parte la programele dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique și Talents Sarajevo.