Două prezenţe româneşti la faimosul Festival Internaţional de la Rotterdam

Două prezenţe româneşti la faimosul Festival Internaţional de la Rotterdam

La Rotterdam a început astăzi a 44-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film. În cele 202 filme features, 47 sunt premiere mondiale, inclusiv o producţie din România. Astfel, timp de 12 zile, până la sfârşitul lunii ianuarie, peliculele selectate vor fi proiectate în cele peste 20 de săli din centrul Rotterdamului.

Festivalul Internaţional de la Rotterdam este între primele 5 din Europa, după Cannes, Veneţia, Berlin şi Locarno.

România nu lipseşte de la Festivalul de la Rotterdam, o ţară din care, aşa cum s-a exprimat Gerwin, după 1990 a venit un val de regizori care încă au ceva de spus în cinematografia mondială, anunţă Radio România Actualităţi.

Una dintre premierele mondiale selectate este cea semnată de Ana Lungu – “Autoportretul unei fete cuminţi”, Gerwin Tamsma suţinând că: “Ana Lungu este în aceeaşi linie cu generaţia pe care o ştim foarte bine: Mungiu, Puiu, Porumboiu. Este desigur  foarte tânără, dar ştie să aleagă situaţiile, ritmul, ştie să se concentreze pe personaj”.

O altă prezenţă românească este Irina Botea, o artistă care foloseşte intens multimedia pentru a reda dinamica socio-politică a momentului. Vor fi prezentate 5 dintre producţiile sale scurte, printre care şi montajul “Noi în anul 2000”.