Două săptămâni de evenimente românești la Marea Baltică

Două săptămâni de evenimente românești la Marea Baltică

Sărbătoarea Culturii Române la Gdańsk va debuta pe 30 mai și constă în două săptămâni pline de evenimente românești.

Programul românesc de la Gdańsk va funcționa în spațiul public polonez sub denumirea Săptămâna Românească. Odată cu debutul primului sezon artistic al Teatrului Shakespearian din Gdańsk, proaspăt inaugurat în toamna lui 2014, Fundația Theatrum Gedanense a inițiat un proiect dedicat culturilor naționale, sub forma unor săptămâni de evenimente din diverse domenii ale culturii.

Simbolic și legat de deschiderea noului teatru, prima „săptămână” a fost dedicată culturii britanice. Anul 2015 a debutat cu Săptămâna Flamandă, a treia cultură națională prezentată la Gdańsk fiind cea română, ca semn al îndelungatei și strânsei colaborări cu Institutul Cultural Român de la Varșovia și teatrele din România.

Programul evenimentelor va cuprinde spectacolul Oidip, în regia lui Silviu Purcărete și interpretarea Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Clear History de Nicoleta Esinencu, în interpretarea Teatrului Spălătorie din Chișinău, proiecţii de desene animate Miaunel şi Bălănel, la Teatrul W Oknie; vernisajul expoziției Ancăi Munteanu Rîmnic la galeria Institutul de Artă Contemporană „Wyspa”; o întâlnire literară pe marginea cărții „Românul aleargă după happy-end” de Bogumił Luft, fost ambasador al Poloniei la București, la Teatrul W Oknie, spectacolul de dans Zic Zac, de Andreea Gavriliu, o prelegere despre istoria României contemporane, susținută de Adam Burakowski, la Teatrul Shakespearian și multe alte proiecții de film.