Două teatre româneşti, în premieră, la Festivalul „Izmir International Puppet Days”

Două teatre româneşti, în premieră, la Festivalul „Izmir International Puppet Days”

Teatrul de Artă Bucureşti şi Compania de Teatru Animo Puppets Studio din Baia Mare vor participa la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Izmir International Puppet Days”, ce se va desfăşura în perioada 5 – 22 martie 2020.

Teatrul de Artă Bucureşti va prezenta spectacolul non-verbal „Iepurele alb”în regia Anei Crăciun Lambru, piesă care va avea patru reprezentaţii în zilele de 5, 6, 7 şi 8 martie 2020, pe scena sălii de spectacole Izmir Sanat. PiesaIepurele Alb” este o istorioară surprinzătoare şi plină de tâlc a unui iepuraş pufos, mânuit cu graţie de două actriţe cu mâini magice, o reţetă perfectă pentru o zi de poveste, în familie.

            Teatrul de Artă Bucureşti este o companie independentă de teatru, născută la iniţiativa unui tânăr actor, George Constantinescu, alături de actori talentaţi, susţinută de artişti cu renume, toţi însufleţiţi de pasiunea pentru artă, oameni şi comunitate. Au pornit, în anul 2010, „cu trei spectacole într-un portbagaj”, jucate în parcuri şi cafenele, în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Sibiu, Iaşi etc. În 2012, şi-au amenajat propria sală de spectacole, într-un spaţiu în care, până nu demult fuseseră, pe rând, un grajd, o fabrică şi un depozit insalubru. De şapte ani, au stagiuni proprii, găzduiesc festivaluri de teatru şi joacă, la rândul lor, în festivaluri, susţin cursuri de dezvoltare personală prin teatru, sădind emoţie, încredere şi bine. Este singurul teatru independent din România care a câştigat un Grand Prix Internaţional la un festival de teatru, spectacolului „Dureri fantomă” de Vasili Sigarev fiindu-i acordat Marele Premiu pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional de Dramaturgie Contemporană Kolyada-Plays, Ekaterinburg, Rusia, 2017.

Prezenţa românească la festival continuă cu Compania de Teatru Animo Puppets Studio din Baia Mare,care va prezentapiesa „Fabula Crasa”,ce poartă semnăturaregizorilor Carmen Elena Bulancea, Ruxandra Georgeta Lăzărescu şi Iulian Cristian Bulancea. Piesa va avea patru reprezentaţii în zilele de 21 şi 22 martie 2020, la Balçova Kipa şi la Çiğli AVM.

„Fabula Crasa” este o poveste scurtă care conţine, în final, o mică lecţie pentru public. Piesa de teatru ilustrează cu ajutorul rimei, a marionetelor şi a umorului de calitate adaptări scenice a trei fabule binecunoscute: „Broasca şi vaca”, „Greierele şi furnica”, „Dreptatea leului”.

            Animo Puppets Studio este o companie independentă de teatru, înfiinţiată în anul 2006 din dorinţa tinerilor actori ai Teatrului de Păpuşi Baia Mare, Iulian Bulancea şi Carmen Ciobanu, de a-şi crea şi interpreta propriile spectacole. Actorii au susţinut şi cursuri de teatru de păpuşi tuturor iubitorilor de gen, spectacole derulate sub motto-ul „Teatru… de plăcere”. Finanţat prin resurse proprii, Animo Puppets Studio s-a impus în peisajul teatral românesc cu spectacole selecţionate în festivaluri naţionale şi internaţionale.

„Izmir International Puppet Days” (https://www.izmirkuklagunleri.com/en) este socotit a fi al doilea ca importanţă la nivel european, după Festivalul internaţional de teatru din Sarnafil, Franţa. Programul evenimentelor cuprinde atât spectacolele de teatru, cât şi workshop-uri, expoziţii, conferinţe tematice, un carnaval al marionetelor, concursuri interşcolare de teatru pentru păpuşi. Pe lângă faptul că oferă o bună oportunitate de promovare a artiştilor români, festivalul mijloceşte stabilirea unor noi conexiuni între trupele de teatru româneşti şi cele străine, precum şi facilitarea schimbului de experienţă.