Două tinere românce, călăuze pentru migranţi

Două tinere românce, călăuze pentru migranţi

Foto: Poliţia de Frontieră

Poliţiştii de frontieră de la Girişu de Criş au descoperit opt cetăţeni din Iran, Irak şi Afganistan în timp ce încercau să iasă ilegal din România, ajutați de două românce, care i-au transportat cu două autoturisme până în apropierea frontierei cu Ungaria.

Luni, în jurul orei 20.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Girişu de Criş (Bihor), au oprit pentru control, în localitatea Cheresig, două autoturisme mărcile Audi şi BMW, ambele înmatriculate în Timiş.

Poliţiştii de frontieră au legitimat șoferii – două femei de cetăţenie română, în vârstă de 20 de ani, respectiv, 26 de ani. În autoturisme călătoreau ca pasageri opt persoane de origine afro-asiatică care nu au putut prezenta la verificări niciun document. Din acest motiv, toți zece au fost duși la sediul Poliției de Frontieră pentru cercetări.

Astfel, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că cei opt sunt cetăţeni din Iran, Irak şi Afganistan, şapte adulţi (patru bărbaţi şi trei femei), cu vârste cuprinse între 26 şi 47 de ani, și un minor în vârstă de 12 ani. O parte dintre aceştia sunt solicitanţi de azil în ţara noastră.

În cadrul cercetărilor preliminare s-a stabilit că cei opt au fost preluați de cele două românce din municipiul Timișoara și au fost transportați în apropierea graniţei, când au fost opriți de polițiștii de frontieră. Cei opt au declarat că doreau să treacă ilegal frontiera în Ungaria pentru a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen.

Poliţiştii de frontieră bihoreni au întocmit migranţilor lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar cele două tinere sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, urmând ca la finalizare să fie luate măsurile legale ce se impun.

Poliţia de Frontieră reaminteşte cetăţenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situaţia în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunţe echipajele Poliţiei de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcţionează non-stop, 021.9590.