Două volume românești prezentate la Varşovia

Două volume românești prezentate la Varşovia

Literatura română va fi reprezentată la “READing somewhere else”, de la Varşovia, de volumele “Pianul în ceaţă de Eginald Schlattner”, în traducerea Alicjei Rosenau şi “Întâmplări în irealitatea imediată de Max Blecher”, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas.

Evenimentul “READing somewhere else”, desfășurat pe 7 iunie, este dedicat literaturilor europene și a ajuns, în această primăvară, la cea de-a şaptea ediţie. Produs de Studioul Teatral Koło, proiectul este organizat sub egida EUNIC Varşovia şi reuneşte mai multe instituţii care vor prezenta opere valoroase din literaturile naţionale.

Regia întregului eveniment este semnată de Igor Gorzkowski, un valoros dramaturg și creator de teatru polonez, cunoscut pentru proiectele sale interesante de alăturare a teatrului și show-lui cultural de masă, destinate publicului cât mai larg.

În ediția din această primăvară va fi prezentă literatura pentru adulţi, programul presupunând câteva trasee în cartierul Żoliborz al capitalei poloneze. Amatorii de literatură vor avea la dispoziţie hărţi, în care vor fi menţionate toate locurile lecturilor. Proiectul se adresează persoanelor de toate vârstele, cărora le place să citească, intenţionând, în acelaşi timp, să îi atragă şi pe cei mai puţin familiarizaţi cu literatura şi cu plăcerea cititului.

Proiectul “READing somewhere else” a fost inițiat de EUNIC Varșovia în urmă cu patru ani și se desfășoară de atunci constant, în două ediții anuale – de primăvară și toamnă, în care sunt prezentate alternativ cărți dintre cele mai recent publicate, respectiv ediții mai vechi, ieșite din circuitul activ. Evenimentul urmăreşte două obiective principale: promovarea literaturilor europene contemporane şi „popularizarea” plăcerii de a citi. Sub forma unor happening-uri literare realizate în spații varșoviene originale, inedite, asociate surprinzător cu lectura, actori importanţi ai scenei poloneze citesc fragmente literare.