DPRRP monitorizează situaţia comunităţilor româneşti din Balcani

DPRRP monitorizează situaţia comunităţilor româneşti din Balcani

Departamentul Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni monitorizează situaţia comunităţilor româneşti din Balcani, i-a asigurat ministrul Angel Tîlvăr pe reprezentanţii românilor din străinătate, prezenţi la Universitatea de Vară Izvorul Mureşului.

Ministrul le-a transmis românilor un mesaj în care subliniază că „Ne preocupă situaţia comunităţilor de români din Ucraina, ne uităm cu multă atenţie la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, şi monitorizăm situaţia comunităţilor româneşti din Balcani. DPRRP sprijină consolidarea mediului asociativ, păstrarea şi afirmarea culturii româneşti, dezvoltarea societăţii civile şi a presei identitare româneşti”.

“Prin măsuri concrete de sprijin, prin intermediul proiectelor cu finanţare nerambursabilă şi al acţiunilor proprii, putem contribui la conservarea tradiţiilor şi obiceiurilor din comunităţile româneşti şi la o mai bună ancorare identitară a comunităţilor în peisajul cultural-identitar din ţara-gazdă”, a mai transmis în mesajul său ministrul delegat, Angel Tîlvăr.

La eveniment a participat secretarul de stat la Departamentul Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni, Sebastian Ioan Hotca, care a salutat continuitatea proiectului care aduce la aceeași masă ideri şi susţinători ai comunităţilor româneşti de peste hotare.

Secretarul de stat a precizat faptul că, în relaţia cu comunităţile româneşti de peste hotare, este importantă păstrarea unei abordări bazate pe eforturile integrate ale instituţiilor din România care pot genera programe de sprijin şi soluţii concrete la situaţiile din comunităţi.

În acest an, Universitatea de Vară Izvorul Mureşului se desfăşoară în perioada 10 – 15 august, şi are ca temă „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”. Subiectele propuse se referă la apropierea dintre Rep. Moldova şi România, drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani, situaţia şcolilor şi a bisericilor româneşti din jurul graniţelor ca factor de păstrare a identităţii etnice, politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România.