“Drama Basarabiei” ilustrată la Chișinău

“Drama Basarabiei” ilustrată la Chișinău

Expozița „Ocupația sovietică de la 28 iunie 1940 și drama Basarabiei” va fi vernisată pe 30 iunie, la Galeria La rond din Chișinău pentru marcarea celor șaptezeci și cinci de ani de la evenimentul anexării Basarabiei, la 28 iunie 1940. Expoziţia va putea fi vizitată până la data de 27 iulie.

Alcătuită din 18 bannere, de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziție aduce în atenția publicului o serie de fotografii, documente de arhivă, ilustrații, hărți, mărturii, opinii ale istoricilor etc., menite să reconstituie acțiunile ce au precedat ocuparea Basarabiei, precum și atmosfera de teroare instalată de bolșevici și abuzurile care au avut loc în teritoriile ocupate în timpul invaziei sovietice (28 iunie 1940 – 26 iulie 1941) în Basarabia, dar și în celelalte ținuturi românești (nordul Bucovinei, Ținutul Herța).

Expoziția urmărește, pe baza de extrase de presă și documente de arhivă, fotografii de epocă și diverse mărturii, desfășurarea evenimentelor începând cu semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, cu ultimatumul de la 26 iunie 1940,  până la eliberarea teritoriilor ocupate de către bolșevici și reinstaurarea autorităţilor româneşti la Chişinău la data de 26 iulie 1941 și represaliile ce-au urmat după 23 August 1944.

Intrarea trupelor sovietice și ocuparea Basarabiei a avut consecințe nefaste pentru locuitorii acestei provincii românești. Ocupația s-a soldat cu nenumărate abuzuri și acte de agresiune atât asupra populației civile, cât și asupra ofițerilor și ostașilor români dislocați în Basarabia, asupra jandarmilor și polițiștilor aflați în retragere, asupra funcționarilor administrațiilor locale și centrale, agresiuni soldate cu exodul masiv al populației, cu nenumărate victime omenești, distrugeri, jafuri, asasinări și deportări în masă.