Acasă Cultura / Culte „DREAM GALLERYˮ

„DREAM GALLERYˮ

Institutul Cultural Român din Berlin invită publicul la „DREAM GALLERYˮ, un nou proiect participativ dezvoltat alături de un colectiv interdisciplinar, în zilele de 23, 24, 25 martie 2024, ora 19.00, la [Ceci n’est pas une] Gallery, spațiul de artă al Institutului. Cu intenția de a extinde percepțiile despre ceea ce înseamnă un spațiu expozițional, „DREAM GALLERYˮdevine un laborator creativ pentru gândire performativă, estompând granițele dintre arta contemporană și spectacol. O serie performativă cu: Iulia Grigoriu (regie/scenariu), Iris Christidi (scenografie), Ioana Urda, Dimitri Cacouris (actori), Mihai Grecu, Beatrice Markopoulou, Lăcrămioara Tănase (artiști vizuali), Ioana Mandeal (curator).

Proiectul a fost precedat de un „Apel pentru vise”, ce a încurajat visători din toate colțurile lumii să își prezinte experiențele onirice recurente, în încercarea de a surprinde și documenta reacțiile umanității la schimbările intense ale timpurilor noastre. Pornind de la această Arhivă de vise, regizoarea și scenarista Iulia Grigoriu a adunat suficiente informații de ilustrare a conexiunilor și tiparelor colective pentru a-și formula prima sa teză despre relația enigmatică dintre viața diurnă și cea nocturnă – anume, tărâmul real și cel al inconștientului.

Prima parte a evenimentului„conduce participanții într-o călătorie imersivă care transcende granițele dintre lumea onirică și realitate. Inspirându-se din visele Larisei Pleșca, ale lui Romulus Boicu, precum și ale lui Marius Stan și Sabine Kunster, experiența pătrunde în adâncurile inconștientului nostru colectiv, permițându-ne să ne confruntăm cu absurditățile găsite în straturile profunde ale minții. Astfel, vom înțelege că realitatea nu este un construct rigid, ci un concept fluid, modelat de percepțiile și alegerile noastre”.

Conceput de regizoarea Iulia Grigoriu și de o echipă formată din Iris Christidi (scenografă), Ioana Urda și Dimitri Cacouris (actori) și artiștii vizuali Lăcrămioara Tănase, Beatrice Markopoulou și Mihai Grecu, alături de curatoarea Ioana Mandeal, performance-ul este un efort colaborativ pentru a transpune mecanismele adânci ale psihiculuiîntr-o experiență tangibilă pentru public, integrând lucrări de artă originale și resurse teatrale.

„Poate în mod neașteptat, esența acestui proiect constă în celebrarea realității. Ne provoacă să ne oprim și să contemplăm semnificația capacității noastre individuale de a naviga în lumea din jurul nostru. Prin narativa sa imaginară, „DREAM GALLERYˮîncurajează publicul să se elibereze de convențiile societății și să își îmbrățișeze autonomia”. (Iulia Grigoriu)

Concepută ca un ciclu de evenimente performative, linia de proiect „DREAM GALLERYˮse va desfășura ca un format artistic intermitent și interdisciplinar, care va avea loc în intervalele de pauză stabilite între capitolele expoziționale găzduite de [Ceci n’est pas une] Gallery.

„DREAM GALLERYˮ ne invită să contestăm status quo-ul și să îmbrățișăm posibilitățile nelimitate ale imaginației. Îndrăznind să ne trasăm propriile căi și să sfidăm normele sociale, ne putem afirma umanitatea, revendicându-ne puterea de a ne modela propria realitate.

În decursul anului, „DREAM GALLERYˮva continua să lanseze episoade complementare pentru a examina natura inconștientului contemporan și a arunca lumină asupra modului în care oamenii din diferite domenii și situații de viață se intersectează în lumea viselor lor nocturne.