Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit, pe 13 februarie cu Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii. Discuţiile au vizat transpunerea Directivei 2014/54/UE privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor conferite lucrătorilor în contextul liberei circulaţii a lucrătorilor, precum şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, anunță un comunicat oficial.
Directiva 2014/54/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor conferite lucrătorilor în contextul liberei circulaţii a lucrătorilor are drept scop asigurarea unei mai bune aplicări la nivel naţional a drepturilor cetăţenilor UE de a lucra într-un alt stat membru. Termenul de transpunere a prevederilor acestei directive în legislativa naţională a statelor membre este 21 mai 2016.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate a fost adoptat recent de Senatul României și vizează îmbunătăţirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţii de mediere a forţei de muncă în străinătate şi, totodată, stabilirea unor măsuri de gestionare şi coordonare a mobilităţii forţei de muncă în străinătate şi de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale.
Una dintre principalele concluzii ale întrevederii a fost cea legată de importanţa conlucrării între instituţiile statului român cu competenţe în problematica românilor care trăiesc şi muncesc peste hotare. Cei doi oficiali au convenit asupra elaborării unui protocol de colaborare pe această temă între DRP şi Ministerul Muncii.
Discuțiile dintre reprezntanții DRP și ai Ministerului Muncii au loc pe fondul purtate de ministrul Tîlvăr, săptămâna trecută, cu deputații din Comisia românilor din afara graniţelor ţării, unde a fost ridicată și situaţia abuzurilor asupra româncelor din Sicilia.
“Am fost unul dintre coordonatorii grupului de luptă împotriva traficului de persoane. Îndată ce am avut cunoştinţă despre aceste cazuri am luat legătura cu preşedintele agenţiei căruia i-am cerut detalii, dar şi cu Ministerul Muncii pentru că baza pornirii conflictului se pare că au fost detalii legate de contractul de muncă făcut de firme care nu şi-au respectat angajamentele. Acordăm toată atenţia acestei situaţii şi menţine dialogul între instituţii”, preciza, săptămâna trecută, ministrul Angel Tîlvăr.