Acasă Stiri Drumul spre libertate – campanie națională împotriva traficului de persoane

Drumul spre libertate – campanie națională împotriva traficului de persoane

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) și Monica, o tânără de 25 de ani, victimă a traficului de persoane, au lansat campania națională de prevenire a traficului de persoane – Drumul spre libertate, bazată pe experiența reală a unei victime a traficului de persoane care a ales să-și împărtășească propria experiență.

Este prima campanie națională derulată de  o instituție publică din România în care mesajele și mărturiile sunt 100% autentice și reprezintă realitatea pe care a trăit-o tânăra de 25 de ani, care a fost vândută pentru sex în Spania, Elveția și Germania.

Campania urmărește creșterea gradului de informare cu privire la riscurile și implicațiile traficului de persoane, încurajarea prevenției pentru evitarea pericolelor care pot conduce la situații de exploatare.

Metoda loverboy este modul prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o convinge să se prostitueze, fiind una din cele  mai des utilizate metode a traficanților când vine vorba de recrutarea și exploatarea sexuală a victimelor.

Traficul de persoane este în strânsă concordanță cu cererea tot mai mare a consumatorilor care stimulează traficanții să caute  noi victime.

Legislația română este printre puținele legislații europene care incriminează clienții atunci când aceștia utilizează serviciile unei victime a traficului de persoane.

Recomandări pentru recunoașterea și prevenirea situațiilor de trafic de persoane:

  • Nu vă încredeți orbește în promisiunile celorlalți privind câștiguri uriașe într-un timp scurt;
  •  Feriți-vă să acceptați întâlniri cu persoane cunoscute doar în mediul online, iar dacă totuși ați acceptat, alegeți un loc populat și spuneți cuiva de încredere unde și cu cine vă întâlniți.
  • Păstrați legătura cu rudele, cu familia, indiferent de situație ;
  • Stabiliți o parolă secretă cu cei de acasă pentru a semnala o situație de pericol;
  • Faceți copii după actele de identitate și păstrați-le în locuri ascunse;
  • Nu oferiți nimănui spre păstrare actele dumneavoastră de identitate;
  • Nu oferiți parolele de socializare persoanelor din anturajul dumneavoastră;

Pentru informarea cetățenilor sau pentru sesizarea unui caz de trafic de persoane,  ANTIP pune la dispoziția cetățenilor un număr gratuit: 0800 800 678.