Dvořák şi Schumannb, la Sala Radio

Dvořák şi Schumannb, la Sala Radio

Lucrările a doi mari compozitori, Dvořák şi Schumann, vor putea fi ascultate, pe 12 iune, sub bagheta unuia dintre cei mai apreciaţi dirijori români, Cristian Mandeal, la Sala Radio din Capitală.

În prima parte a serii de la Sala Radio, publicul asculta Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, semnat de compozitorul ceh Antonín Dvořák şi considerat a fi una dintre cele mai valoroase lucrări ale repertoriului simfonic dedicate violoncelului. Cu acest prilej va putea fi ascultat tânărul violoncelist Ştefan Cazacu, care în 2010 a câştigat Marele Premiu Eurovision-Young Musicians, România.

Pe lângă o activitate extrem de bogată în România, Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra – Haifa şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian, dirijor permanent la Orchestra Haydn di Bolzano e Trento, dirijor invitat principal al Orchestrei Halle Manchester – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad şi al Filarmonicii din Copenhaga.

Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu, în prezent fiind student în anul al III-lea la Universitatea de Muzică din Viena. Talentul său a fost răsplătit prin numeroase premii I obţinute în diverse competiţii naţionale, la care se adaugă Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen – Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Januigro – Croaţia (2008), Marele Premiu al Concursului Eurovision Young Musicians (2010, Bucureşti). În anul 2009, revista Actualitatea Muzicală i-a oferit Premiul Tânărului Interpret. A susţinut recitaluri în Alkmaar – Olanda, Tel Aviv – Israel, Viena – Austria şi a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar şi cu orchestra Filarmonicii din Chişinău.

În cea de-a doua parte a evenimentului, Orchestra Naţională Radio dirijată de Cristian Mandeal va interpreta Simfonia nr. 3, creaţie a lui Schumann şi supranumită Renana, deoarece lucrarea surprinde impresiile de călătorie ale compozitorului după un voiaj în vestul Germaniei, în zona cunoscută sub numele de Renania sau Ţara Rinului.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia în România şi în străinătate. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii George Enescu (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie etalon pentru România.

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, în special ale compozitorilor români, dar şi străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe, în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh – 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari – 2005). Din 2008 este Preşedintele Societăţii George Enescu din Londra.

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

A studiat la Conservatorul Ciprian Porumbescu timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj-Napoca (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţiile 2001 şi 2003.