Echipamentele radio fără marcaj CE sunt ilegale și pot bloca ori întrerupe...

Echipamentele radio fără marcaj CE sunt ilegale și pot bloca ori întrerupe apelurile la 112

Echipamentele radio fără marcajul CE (Conformitate Europeana) trebuie scoase imediat din funcțiune întrucat prin interferențele produse cauzează disfunctionalități serviciilor de radiocomunicații autorizate, inclusiv celor destinate pentru salvarea de vieți omenești. Echipamentele radio fără marcaj CE, care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene, nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de radiocomunicații autorizate, iar utilizarea poate fi sancționată conform legii. De aceea, ANCOM derulează o campanie de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente.

Printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile sunt telefoanele fără fir, de tip DECT 6.0 fără marcaj CE.

Alte echipamente radio răspândite și care trebuie să aibă marcajul CE sunt: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucarii teleghidate prin radio, drone, console și controllere pentru jocuri video etc.

Marcajul CE este un indicator al conformității unui produs cu legislația Uniunii Europene și permite libera circulație a acestuia în spațiul țărilor membre și al celor partenere. Marcajul certifică faptul că un produs îndeplinește cerințele esențiale privind siguranța și sănătatea utilizatorilor și a oricărei alte persoane și poate fi comercializat și pus în funcțiune pe piața Uniunii Europene.

În cazul echipamentelor care funcționează prin emisii în spectrul de frecvențe, lipsa conformității poate determina interferențe prejudiciabile care afectează funcționarea serviciilor de telefonie mobilă ori a altor servicii de radiocomunicații din cauza neconcordanței în alocarea benzilor de frecvențe dintre Uniunea Europeană și restul statelor care nu au armonizată legislația cu cea europeană.

Unele echipamente radio, aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcționează în benzile de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe prejudiciabile care afectează în mod grav funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.

Interferențele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicații pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0). în imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj CE este afectat semnalul telefoanelor mobile, ceea ce poate genera dificultăți în continuarea sau inițierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibililă apelarea numărului de urgență 112.

Atunci când achiziționează sau primesc, din afara spațiului UE, un echipament ce funcționează prin intermediul undelor radio, utilizatorii trebuie să verifice existența marcajului CE pentru a se asigura că produsul este compatibil cu piața românească.

în cazul în care echipamentul nu are marcaj, acesta trebuie scos imediat din funcțiune! Spre exemplu, în cazul telefoanelor fără fir de tip DECT 6.0, chiar și conectarea la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică poate produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice.

Persoanele care dețin astfel de echipamente radio și le folosesc încalcă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor radio și pot fi sancționate cu amendă contravențională cuprinsa între 500 și 5.000 lei.