El Danubio

El Danubio

Círculo de Bellas Artes şi reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid va prezenta, în perioada 11 februarie – 22 mai, expoziţia „Danubio” de Francisco González San Agustín. Prin fotografiile care compun expoziţia, publicul va putea urma firul narativ realizat de Claudio Magris în romanul El Danubio.Fotografiile, însoţite de textele lui Claudio Magris, marchează drumul fluviului Dunărea din Germania până la Marea Neagră, trecând prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia și România. Prin lucrările sale, artistul încercă să capteze frumuseţea oraşelor, dar şi urmele istorice și culturale ale civilizației danubiene, oscilând între prezent şi trecut.
Francisco González San Agustín a debutat în fotografie la începutul anilor ’80 în cadrul unui proiect realizat de Real Sociedad Fotográfica de Madrid, la care a participat cu lucrări alb negru având în prim plan portretul şi reportajul.
A realizat fotografii în ţări precum Franța, Germania, Italia, Portugalia şi în mod special în Maroc unde, de la sfârşitul anilor ’90, a investigat relaţia dintre spaţiul geografic şi valorile fundamentale ale societăţii şi, ulterior, tensiunile generate de mişcările migratorii.
În 2010, lucrările sale au fost selecționate la Photo Speaks (Festivalul de film și fotografie din Asia). De asemenea, a avut expoziţii individuale de fotografie, între 2011 și 2013, la Casa Arabă din Madrid, în 2012 a expus la Madrid Foto, în cadrul galeriei Espacio Foto și a participat la Bienala Internațională din Cordoba în 2013.
Ultima sa expoziție, „Marruecos Esencial”, a avut loc în octombrie 2015 la Muzeul Municipal din Malaga și a fost însoțită de lucrarea video Tangernacion a artistului Jose Ramon da Cruz.
A publicat numeroase articole în cotidianul El Pais, în revistele Kantara și Atalaya și a publicat volumele Marruecos Esencial, Power in Paris, Desaliento en Lisboa (cu texte de Fernando Pessoa), Danubio (texte de Claudio Magris), Terra Deos (despre Sicilia), Yalaah e Hititas. A fost selecţionat pentru Leica Forum Book 2012 și 2014.