Elevele din Iași aflate în Sri Lanka revin mai repede acasă

Elevele din Iași aflate în Sri Lanka revin mai repede acasă

Cele opt eleve de la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” din Iași, aflate într-un schimb de experiență în Sri Lanka alături de profesoara lor, vor reveni în România mai repede decât s-a anunțat inițial. Anunțul a fost făcut de primarul Iașiului, Mihai Chirică.

Noi le-am propus să le asigurăm transportul de la Bucureşti la Iaşi, pentru a reintra în rândul familiei. Nu sunt probleme deosebite cu ei, fac parte dintr-un schimb de elevi care se derulează din anul 2016. În 2016 şi în 2018 au fost elevi de la Colegiul din Colombo Sri Lanka în Iaşi, la Colegiul Negruzzi, în 2017 şi în 2019 s-au deplasat elevi de la Colegiul Negruzzi în Sri Lanka. Speranţa noastră este să-i vedem cât mai repede acasă, nu sunt probleme deosebite cu ei”, a declarat Mihai Chirică pentru Mediafax.

Grupul avea bilete de întoarcere pentru ziua de vineri, 26 aprilie, dar acestea au fost refăcute, astfel că sunt așteptați pe aeroportul Henri Coandă zilele următoare.

Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo. Grupul de elevi urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de 26.04.2019. Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistenţă consulară membrilor a două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă”, se arată într-un comunicat de presă emis, duminică, de MAE.

Reprezentanții misiunii diplomatice române în Sri Lanka au confirmat pentru B1TV că grupul de eleve beneficiază de sprijinul autorităților polițienești locale și că deja se află în drum spre aeroport, în drumul de întoarcere spre casă. Potrivit sursei citate, nu există alte solicitări din partea cetățenilor români de a primi sprijin de urgență pentru a se întoarce în țară, dar că misiunea diplomatică este pregătită să ofere sprijin în cazul în care apar astfel de solicitări.

De asemenea, se recomandă prudență celor care în perioada următoare intenționează să întreprindă călătorii în Sri Lanka.

Reamintim că duminică, 21 aprilie 2019, în Colombo au avut loc mai multe atentate teroriste, soldate cu 290 de morți și 500 de răniți. Atentatele au fost comise de atacatori sinucigași la 6 biserici și hoteluri. În urma atacurilor, în atenția Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au intrat 8 elevi de la Colegiul Național Costache Negruzzi din Iași, dar și 2 familii de români aflate în vacanță în Sri Lanka.

Având în vedere numărul semnificativ de victime raportat de mass-media locală, duminică dimineața, la București a fost activată Celula de Criză a MAE.

Conform datelor preliminare obținute de la Ambasada României la Colombo, în cursul zilei precedente, în capitala srilankeză, au avut loc opt atentate teroriste cu bombă, la trei biserici catolice, trei hoteluri frecventate de cetățeni străini și două locuri publice (dintre care unul la Grădina Zoologică).

Imediat după semnalarea incidentelor, reprezentanții misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate.

În cadrul reuniunii șefilor de misiune ai statelor membre ale Uniunii Europene la Colombo, convocată în după-amiaza zilei de ieri, s-a decis activarea unui număr unic de contact (0094774783482), participanții făcând apel la vehicularea cu prudență a numărului de victime. Reprezentanții statelor membre au solicitat Ministerului de Interne din Sri Lanka furnizarea de date oficiale cu privire la numărul victimelor cetățeni străini.

În atenția Celulei de Criză a MAE se află situația unui grup de elevi de la un liceu din Iași, aflat într-un schimb de experiență la o unitate similară de învățământ din Sri Lanka, proiectul fiind în cel de-al treilea an de desfășurare. Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistență consulară membrilor a două familii de cetățeni români aflate în vacanță.

Până în prezent, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre victime, iar reprezentanții misiunii diplomatice au efectuat demersuri pe lângă unitățile medicale locale pentru informații cu privire la cetățeni români afectați de incidente.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: 0094 11 2676520  apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: 0094 777 88 2539.

Ambasada României la Colombo menţine situația în atenție, fiind în contact cu cetățenii români aflați pe spațiu și cu autoritățile locale, pentru acordarea de asistență consulară, se precizează într-un comunicat oficial al MAE de la București.

Celula de Criză a M.A.E. își continuă activitatea și se vor transmite noi date pe masură ce vor fi obținute și transmise de către Ambasada României la Colombo – Sri Lanka.