Acasă Cultura / Culte Elevi din zonele românești aflate în afara granițelor României află la Oradea...

Elevi din zonele românești aflate în afara granițelor României află la Oradea cum s-a făcut Marea Unire

sursa foto: Facebook Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea

În contextul Anului Centenar, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea împreună cu Consiliul Județean Bihor organizează în perioada 29 iulie – 4 august 2018, Școala de vară „Centenarul Marii Uniri”, la care participă elevi din Basarabia, Ucraina, Ungaria și un grup de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

Deschiderea va avea loc în data de 30 iulie 2018, de la ora 10:00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”. La acest eveniment vor lua cuvântul prof. univ. dr. Ioan Mang – vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, dr. Aurel Chiriac – director general-manager al Muzeului Țării Crișurilor și prof. univ. dr. Gabriel Moisa – prodecan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.

Instituțiilor amintite mai sus li s-au alăturat și următorii parteneri: Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea.

În cadrul acestui program vor fi vizitate puncte de interes local și național: Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Palatul Episcopal și Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Ierarh Nicolae”, Palatul Episcopal și Muzeul Episcopiei Ortodoxe, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia etc.

Scopul taberei este de a pune în legătură tineri elevi din zonele românești aflate în afara granițelor României și de a-i face pe aceștia să cunoască în detaliu cursul evenimentelor care au condus la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

2018 este anul în care sărbătorim 100 de ani de la evenimentele petrecute la Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, Oradea, Arad, Budapesta și alte orașe, prin care teritoriile locuite în marea lor majoritate de români au hotărât, în urma dezmembrării Imperiului Țarist și Imperiului Austro-Ungar, să se unească cu România, cu Țara-Mamă.