Elevii a două școli cu predare în limba română din Serbia pun...

Elevii a două școli cu predare în limba română din Serbia pun în scenă, după mai bine de trei decenii, dramatizarea poemului Luceafărul

După mai bine de trei decenii, în comunitatea românească din Serbia se realizează dramatizarea poemului Luceafărul de Mihai Eminescu. Evenimentul face parte din manifestările organizate în contextul celebrării, în comunitatea românescă din Serbia, a Zilei Culturii Naționale și a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Astfel, în zilele de 16 ianuarie,  21 ianuarie și 24 ianuarie 2020, la Vârșeț, Coștei și Petrovasâla, va avea loc EMINESCIANA, un spectacol care marchează cele două evenimente ale culturii românești. Școala Generală “Coriolan Doban” din Coștei în colaborare cu Școala Generală “Olga Petrov Radișici” din Vârșeț, două școli cu clase de predare în limba română din Serbia, vor pune în scenă dramatizarea poemului Luceafărul.

Punerea în scenă aparține prof. Natalia Stan și prof. Lenuța Urzescu., iar spectacolul în primă fază va cuprinde reprezentații la Vârșeț și Coștei, precum și realizarea unui turneu în școlile românești din Serbia. Punerea în scenă a capodoperei Luceafărul de elevii cl. a V-a și a VI-a este o premieră absolută pentru românii din Serbia, într-un spectacol de muzică, lumini și interpretare dramatică a versurilor eminesciene, a cărui subtitrare în limba sârbă va fi proiectată și pentru publicul care nu cunoaște limba română.

Luceafărul, dramatizare după poemul lui Mihai Eminescu, revine, astfel, după un lung răstimp la filonul cultural și etnic românesc din Serbia, Vârșeț, Coștei, Petrovasâla.

Spectacolul îndeamnă la reflecție și îndeamnă la depășirea cercului strâmt al vieții, deschidere spre spre introspecție și întâmpinarea iubirii primare, pure.

Partenerii evenimentului sunt Ambasada României la Belgrad, Primăria Vârșeț, Radioteleviziunea Voivodinei, Asociația civică RIS, Radio Far -Alibunar și Revista “Glasul Cerbiciei”.