Elevii Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava vor cânta pentru comunitățile de...

Elevii Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava vor cânta pentru comunitățile de români din Italia

Elevii Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava au fost invitaţi pentru a susţine un spectacol, în primăvara anului viitor, pentru comunităţile de români din Italia, ca urmare a parteneriatului cu Asociaţia Culturală şi Socială Italiano-Română „Ovidio Onlus” din Chieri, Italia.

Nu este pentru prima dată când tinerii artişti ai colegiului merg, la iniţiativa Asociaţiei „Ovidio Onlus”, în Italia, în 2009 aproape 40 de elevi evoluând pe scene din Chieri şi Torino.

Prietenia cu Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava a început în 2009, prin intermediul profesorului Ciprian Hreţcanu, an în care am organizat spectacolul Floarea tinereţii, care a avut loc în Chieri şi în Torino. 80 de artişti au susţinut spectacolul, dintre care aproape jumătate erau elevi ai colegiului, din an terminal. Au fost prezenţi trupa de dansuri populare a colegiului, orchestra şi profesori de arte plastice care au avut o expoziţie”, a subliniat Massimiliano Ziella, reprezentant al Asociaţiei Italiano-Române „Ovidio Onlus”.

Acesta a mai menţionat că în primăvara anului viitor circa 15 elevi suceveni vor veni în Chieri, pentru un nou spectacol, notează monitorulsv.ro

Vrem să oferim un spectacol românilor de acolo, dar şi elevilor oportunitatea de a avea o experienţă în afara graniţelor”, a mai punctat Ziella.

Asociaţia Culturală şi Socială Italiano-Română „Ovidio Onlus” a luat fiinţă în vara anului 2003, la Torino, fiind prima asociaţie italiano-română din Torino şi din regiunea Piemonte, acolo unde există o comunitate însemnată de români, mare parte dintre ei din Vrancea, Bacău şi Bucovina.

Toate activităţile au ca scop promovarea culturii şi a tradiţiilor din România, de a facilita dialogul intercultural dintre comunităţile româneşti din zonă, legătura dintre români şi italieni şi dintre români şi instituţiile din Italia. Încercăm să oferim ajutor românilor în vederea găsirii unui loc de muncă, pentru locuinţă, pentru acte, avem chiar şi un avocat la dispoziţia lor, pentru consultanţă. Totodată, îi ajutăm pe cei care au nevoie de tratamente, le asigurăm cazare dacă sunt trataţi în alte oraşe ale Italiei”, a mai completat Massimiliano Ziella.

În cadrul asociaţiei a luat fiinţă şi un laborator de teatru pentru copiii români, fiind organizate, totodată, şi cursuri de limba română pentru copiii români care au dificultăţi în a scrie sau a vorbi limba. Totodată, asociaţia intenţionează să facă o donaţie de cărţi în limba română bibliotecii din Chieri.