Acasă Cultura / Culte Elevii și profesorii români din regiunea Cernăuți au plecat cu amintiri frumoase...

Elevii și profesorii români din regiunea Cernăuți au plecat cu amintiri frumoase din România

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”  a derulat proiectul „Excursie tematică pentru elevii și profesorii români din regiunea Cernăuți” la Brașov, Sinaia, Bușteni și Bran,  în perioada 26-28 iulie 2019. Proiectul s-a desfășurat cu sprijinul Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale din Ucraina.

40 de copii și profesori din Cernăuți, Pătrăuții de Jos, Hliboca, Voloca, Iordănești, Costiceni, Dimca și Priscăreni, au vizitat, pe parcursul a trei zile, obiective relevante din punct de vedere turistic, cultural-istoric, cât și spiritual.

La Brașov aceștia au fost întâmpinați de Nicolae Brânzea, directorul general delegat al IEH, care le-a oferit manuale de Limba și Literatura Română, de Spiritualitate, dar și de Tradiții și obiceiuri la români.
În prima zi a excursiei s-au bucurat de peisajul splendid al Brasovului văzut de pe Tâmpa, dar și de liniștea și frumusețea Mănăstirii Caraiman, aflată la poalele masivului Caraiman, unde au fost primiți cu multă căldură pentru o seară.

A doua zi a excursiei a fost una încărcată de multă istorie pentru copiii din nordul Bucovinei. Castelul Peleș și ghidul care i-a însoțit pe parcursul vizitei i-au dus pe toți în trecut și i-a transformat în prinți și prințese. Au fost cu toții impresionați de istoria castelului, de grădini, de arhitectură, de mobilier, și de sălile de arme. La terminarea vizitei, elevii au avut parte de o surpriză. Victor Alexeev, secretar de Stat la Ministerul pentru Românii de pretutindeni, a sosit să le ureze ”Bun venit!”.

În partea a doua a zilei, elevii din regiunea Cernăuți au părăsit Sinaia pentru a vizita un alt castel. La Bran, porțile Castelului cunoscut în toată lumea li s-au deschis pentru încă o oră de lecție de istorie, iar ei au privit cu mare atenție toate încăperile, dar mai ales culoarele secrete.

În ultima zi, Brașovul le-a fost dezvaluit elevilor din regiunea Cernăuți prin vizita la Casa Sfatului,unde au învățat despre toate breslele orașului și au vazut expoanate realmente interesante. Bastionul Țesătorilor, singurul bastion vizitabil din Brașov, i-a impresionat pe copii. Au avut oportunitatea să vadă încă o dată orașul de sus, dar de această dată privind o macheta a acestuia, realizată extraordinar de frumos. În Biserica Neagră elevii au admirat orga, iar apoi s-au plimbat în Piața Sfatului și pe strada Republicii.

”Vrem să mulțumim guvernului și președinției României pentru această excursie frumoasă, care ne-a încântat pe toți,pentru ca a fost minunată. Am aflat multe lucruri noi și interesante. Toate obiectivele mi-au plăcut, dar cel mai mult Castelul Peleș. Mulțumim IEH!(…) Pentru noi limba română este limba maternă. Cu ajutorul limbiir omâne noi putem atinge niveluri științifice. Eu și colegii mei amajuns la acest nivel datorită limbii materne”, spune  Anișoara Moroz, elevă a Colegiului Pedagogic din Cernăuți

”Prin intermediul IEH , cu susținerea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, am ajuns aici, cu acest grup minunat de copii. Ne mândrim cu ei, cu toti. O parte dintre ei sunt olimpici, iar o parte reprezintă ținutul nostru la concursuri, atât în țară,cât și în străinătate. Sunt niște copii talentați, cu dor de a studia cât mai mult și a afla ceva nou. Datorită vizitelor care se fac în Țara mamă se produc acele schmbări de care avem nevoie, adică suntem mereu cu sufletul alături de dumneavoastră, de cei ce ne susțin și ne fac o vacanță mai frumoasă. Vrem să mulțumim tuturor, mai cu seamă IEH”, a declarat Mihai Bojescu, profesor de matematică, Școala de la Iordănești.

Toți elevii au primit duminică dimineată din partea IEH câte un ghiozdan echipat cu rechizite. După ce a stat de vorbă și cu profesorii însoțitori despre situația din școlile din Ucraina, domnul secretar de stat, Victor Alexeev, le-a înmânat copiilor cadoul surpriză și i-a asigurat de toată susținerea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Cei mici au dorit sa își arate recunoștința și au recitat poezii, fiul preotului din Voloca, Dumitru Paulenco, a cântat cu însuflețire despre Bucovina, iar tinerii din ansamblul „Mugurel” de la Pătrăuții de Jos au dansat cu acelasi talent dovedit pe scenele festivalurilor de folclor.

Acțiunea și-a propus creșterea gradului de informare cu privire la valorile istorice, culturale și spirituale româneşti în rândul etnicilor români din regiune, promovarea identității culturale, etnice, lingvistice și spirituale românești, dar și creșterea numărului de promotori ai valorilor naționale și ai culturii românești în regiunea Cernăuți.