Emil Cioran a fost comemorat la Madrid, cu ocazia Zilei Internaţionale...

Emil Cioran a fost comemorat la Madrid, cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii

242
0

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii, Ateneul din Madrid a sărbătorit 106 ani de la naşterea lui Emil Cioran. În cadrul manifestărilor care au avut loc în ultima săptămână din luna aprilie, Ateneul din Madrid a organizat un ciclu de evenimente literare, iar unul dintre acestea, Filosofia Nihilismului, a fost dedicat filosofului Emil Cioran.

La dezbaterea despre viaţa şi opera filosofului român, au participat scriitorul Fabianni Belemuski, doctor în filosofie, Fernando Martínez Balseiro, scriitor şi profesor de filosofie şi Eduardo Luis Junquera Cubiles, scriitor şi jurnalist cultural.

 În cadrul evenimentului, a avut loc şi lansarea cărţii El signo del Nihilismo (Zodia nihilismului, Editura Niram Art). Volumul cuprinde o colecţie de eseuri şi interviuri semnate de mai mulţi jurnalişti şi critici literari francezi, spanioli şi români, printre care Fernando Savater, Gabriel Liiceanu, Hans-Jürgen Heinrichs, Christian Bussy, J.L. Almira, Josefina Casado si Fabianni Belemuski.

În timpul dezbaterii, a fost subliniat rolul important al filosofului român în istoria filosofiei universale şi prezenţa lui Cioran în Spania, în baza comentariilor incluse în volum. Astfel, în opinia lui Fernando Savater, Cioran este “un perfect diletant transcedental, cum au fost Montaigne, Pascal sau chiar Nietzsche; un ultim dandy în sensul lui Baudelaire sau Villiers”.

De asemenea, în interviul acordat revistei Gallimard, inclus în volum, în traducere spaniola, Gabriel Liiceanu afirmă că Cioran este filosoful cel mai sincer, scrierile lui inspirând chiar “dezagregarea societăţii”.

Fernando Balseiro a realizat un studiu comparativ între filosofia spaniolului Ortega y Gasset şi a lui Emil Cioran: l-am descoperit pe Cioran în timpul facultăţii şi m-am îndrăgostit de luciditatea lui pe care o regăsesc şi la un alt filosof pe care îl admir foarte mult, spaniolul Ortega y Gasset.

În încheiere, vorbind despre moştenirea lui Cioran în filosofia contemporană, scriitorul Fabianni Belemuski a semnalat că “pentru Cioran nu există sens şi nici nu trebuie căutat”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ