Acasă Ungaria Eminescu, comemorat la Apateu (Ungaria)

Eminescu, comemorat la Apateu (Ungaria)

Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la trecerea sa în nemurire (15 iunie 1889), poetul Mihai Eminescu a fost comemorat în Ungaria la Biserica Ortodoxă Română din Apateu (Korossegapati), Ungaria, în curtea căreia se găseşte un bust din bronz al poetului.

La eveniment au participat oficialități din Ungaria și România, între care Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și alți clerici din cadrul Episcopiei; Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea; Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe din Oradea; Alexandru Fina, președintele interimar al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Mariana Negreu-Vetro, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Delia Covaci, redactorul-şef al săptămânalului „Cronica”; Ștefan Crâsta, redactor la Studioul TV MTV1, din Szeged, ș.a.

Consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a depus o coroană de flori la bustul celui comemorat.

De asemenea, au fost depuse coroane de flori și din partea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria și Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea.

Programul manifestării dedicate lui Eminescu a fost prezentat de pr. paroh Origen Sabău și a cuprins o slujbă de parastas, un recital de cântece religioase interpretate de Corul „Beiusensis” din Beiuș, condus de Zoltan Bodiș, poezii recitate de elevi ai Școlii Generale din Apateu, sub îndrumarea prof. Orsolya Vereș, cântece religioase, patriotice și din repertoriul internațional, interpretate de Corul „Psalmodia Varadiensis”, un cuvânt despre personalitatea lui Mihai Eminescu, rostit de Ligia Mirișan și cuvântul de final, al Preasfințitului Părinte Siluan. Bustul în bronz al lui Mihai Eminescu a fost amplasat la Parohia din Apateu în anul 2000, cu sprijinul Universității din Oradea și al Consiliului Județean Bihor. Tot în curtea bisericii din Apateu a fost amplasat în anul 2013 și bustul în bronz al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și anual au loc aici evenimente culturale și bisericești dedicate acestor două mari personalități ale bisericii și neamului românesc. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă comună, în parcul natural amenajat în grădina parohiei.