Eminescu, omagiat și la Odesa

Eminescu, omagiat și la Odesa

Ziua Culturii Române şi naşterea poetului naţional Mihai Eminescu au fost omagiate și la Odesa, printr-o serie de activități organizate de Consulatul General al României la Odesa în data de 12 ianuarie.

La depunerea de buchete de flori la bustul poetului aflat la Consulatul General, alături de etnicii români din Odesa, Cetatea Albă și Cernomorsk,  studenţi, elevi și personalul CG au fost Șeful Reprezentanței MAE în sudul Ucrainei, Konstantin Rjepishevskii, directorul Departamentului pentru relații externe și cooperare economică internațională din cadrul Primăriei orașului Odesa, Svetlana Boeva, diplomați din cadrul Reprezentanței din localitate a MAE ucrainean.

În sala Bibiliotecii Centrale „Ivano Franko”  din Odesa, una dintre importantele clădiri istorice din localitate, construită în secolul XIX-lea, a avut loc un moment cultural – artistic la care au participat etnOdesa_2017_2ici români, artişti profesionişti ai Conservatorului, diverși artişti amatori care au recitat în limbile română, ucraineană şi rusă din opera lui Mihal Eminescu. Au fost interpretate vocal sau instrumental cântece pe versurile lui Mihai Eminescu și din compozițiile lui George Enescu și Viorel Cosma. De asemenea, Bibilioteca „Ivano Franko” a prezentat un amplu program, ilustrat cu filme și fotografii documentare, conceput ca un itinerar turistic și cultural prin regiunile și orașele României, primit cu mult interes de asistență.

Odesa_2017Natalia Klykova, directoarea Bibliotecii centrale, consulul general al Romaniei, decanul Facultății de istorie al Universității de stat „Mecinikov„, profesorul Viaceslav Kushnir și publicistul Vadim Bacinski, redactorul șef al publicației de limbă română din sudul Ucrainei „SUD-VEST”, s-au referit la semnificaţia momentului.

La acțiunea de la Bibliotecă au mai  participat Directoarea generală adjunctă a Departamentului cultural și al relațiilor cu minoritățile etnice din cadrul Adminstrației Consiliului regiunii Odesa, Reznikova Iaroslava, cadre univesitare, oameni de artă și cultură, activiști sociali. Corpul diplomatic consular a fost reprezentat la nivel de șefi de misiune și colaboratori ai acestora, anunță Consulatul General al României la Odesa.