Emisiune numismatică dedicată împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei...

Emisiune numismatică dedicată împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

Banca Naţională a României a lansat luni, 27 august 2018, în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat) şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Moneda din aur are o valoare nominală de 100 de lei, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 21 de milimetri şi o greutate de 6,452 de grame. Moneda din argint are o valoare nominală de 10 lei, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 37 de milimetri şi o greutate de 31,103 grame. Moneda din tombac cuprat are o valoare nominală de un leu, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 37 de milimetri şi o greutate de 23,5 grame. Moneda din alamă pentru colecţionare are o valoare nominală de 50 de bani, forma rotundă, un diametru de 23,75 milimetri, o greutate de 6,1 grame şi o grosime la chenar de 1,9 mm. Cantul este inscripţionat cu „România” de două ori, cu steluţă între cele două cuvinte. 

Aversul monedei din aur redă, scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din argint redă, scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din tombac cuprat redă, scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Aversul monedei din alamă, pentru colecționare redă, scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 BANI”, stema României și anul de emisiune „2018”.

Reversul comun tuturor monedelor ( din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretul ecvestru al lui Carol I, inscripția în arc de cerc „140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMANIA” și anul evenimentului aniversat „1878”.

Monedele sunt ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul este de 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat); și 5.000 monede din alamă, pentru colecționare.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat și monedele din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România au putere circulatorie pe teritoriul României.