Acasă Interviuri / Analize ESTE UN MOMENT ISTORIC, ESTE O LISTĂ ISTORICĂ. VREM SĂ ARĂTĂM CĂ...

ESTE UN MOMENT ISTORIC, ESTE O LISTĂ ISTORICĂ. VREM SĂ ARĂTĂM CĂ SUNTEM UN NEAM

–          interviu cu BOIAN BĂRBUȚĂ, președintele Inițiativei Românilor din Serbia –

 Conducerea Inițiativei Românilor din Serbia s-a întâlnit, la Pancevo, pentru a discuta lista membrilor care vor fi pe lista de candidați pentru alegerile noului Consiliu Național al Minorității Române, alegeri care vor avea loc în luna octombrie. Este perioada premergătoare depunerii listelor de candidați pentru CNMR, organismul care, în următorii patru ani, va reprezenta minoritatea română din Serbia. Din acest motiv, alegerile din octombrie sunt privite cu atenție de toate organizațiile și asociațiile românești, care speră să trimită cât mai mulți reprezentanți în Consiliu.

Rep. : Cine figurează pe lista pe care o propuneți?

Boian Bărbuță: Sunt români din Timoc și români din Banat. Este prima dată în istoria alegerilor pentru acest Consiliu al Minorității Române când este o listă comună a românilor din cele două regiuni. Aș putea spune că este un moment istoric, este o listă istorică, pentru că 11 români din Voivodina și 10 români din Timoc vor candida pe aceeași listă.

 Pe lista IRS vor fi și reprezentanți ai altor organizații?

Până acum am avut discuții cu mai multe organizații, dar concret, vom ști acest lucru doar după ce vom încheia lista. Zilele acestea. Avem convorbiri cu mai multe organizați românești, dar încă au loc negocieri.

De ce ați ajuns la concluzia că este mai bine să aveți o astfel de listă comună?

Este modul prin care vom putea ștegre deosebirile care s-au făcut între românii din Timoc și Voivodina. Vrem să dispară diferențele pe care le face și statul sârb și ceilalți, între români și vlahi. Vrem să arătăm că suntem un neam.

Cum vă pregătiți pentru alegerile din 26 octombrie?

Adunăm semnături, vedem cine s-a declarat la primărie, pregătim campania care va începe la începutul lunii octombrie. Să spunem că ne-am poziționat bine.

Considerați că sunteți în competiție cu cei care vor candida pentru Consiliul Național al Minorității Vlahe?

Nu, pentru că în acest moment, conform legii din Serbia, este vorba despre două minorități: cei care candidează la Consiliul Vlah sunt una, iar cei care candidează la Consiliul Minorității Române sunt alta. Cei care votează la Consiliul Vlah nu au cum să voteze pentru Consiliul Român.

Care sunt principalele obiective pe care vi le-ați propus dacă veți fi aleși în Consiliul Minorității Române?

Vrem să se schimbe conducerea Consiliului, pe Daniel Petrovici, care considerăm că manipulează cu neamul nostru românesc, vrem ca sediul Consiliului să nu mai fie la Novi Sad, ci la Vârșeț, inima românilor, și acces la media. Iar pentru Timoc, să aibă aceleași drepturi ca frații din Voivodina – școală în limba română, biserici, să avem posibilități să organizăm manifestări culturale și, cum e normal, să ajungem și noi la presa românească, să avem pagini și pentru românii din Timoc. Altfel, au avut nevoie de noi doar să ne folosească când au nevoie de bani de la DRP, de la București. Vrem să avem și noi angajați la Libertatea, să avem informații despre noi în presa românească din Serbia. Așa arătăm că suntem un neam. Acum noi nu existăm ca români și doar se arată că valahii sunt alt popor. Vrem să se vorbească și de localitățile din Timoc, să se știe că suntem un neam, că nu doar la Voivodina sunt români, ca sunt români și în Timoc. Să se acopere toată zona, tot Timocul, să fie o presă liberă, cultivată și mult modernizată. Vrem să fie o presă liberaă, să se deschidă, ca în România și în toate țările europene.

În iulie, premierii Ponta și Vucici au vizitat Serbia de Răsărit. Ați participat la întâlnirea celor doi demnitari cu reprezentanții asociațiilor românești. Cum vedeți aceste discuții?

Prin această întâlnire cred că premierul Vucici a dat mâna cu românii din Serbia. Este pentru prima dată în istorie când are loc așa ceva. Până acum, puterea a scris o grămadă de protocoale, o bilbiotecă, aș putea spune, prin care Serbia este obligată să facă ceva pentru neamul nostru românesc, dar nu a făcut nimic. Acum, Vucici a dat mâna și a ascultat ce probleme avem și să împreună să le rezolvăm. Este prima dată când a venit la picioarele noastre și a spus haideți fraților să rezolvăm problema. Cred că s-a schimbat poziția statului sârb și poate că demersurile vor merge spre bine. Zilele acestea nu am avut probleme, înainte de campanie nu am avut probleme, cred că ceva s-a schimbat și la primării, că nu mai e ca în urmă cu patru ani. Sperăm ca după întâlnirea dintre premierii Ponta și Vucici să avem și noi o campanie fair-play, corectă. Sperăm ca alegerile să fie corecte și că nu va mai fi atâta manipulare, cum a fost cu patru ani în urmă. Sperăm că premierul Vucici va schimba mult în Serbia, față de români. Vucici nu a făcut diferențe între vlahi și români și ne place că a vent la picioarele noastre și a spus să rezolvăm problema. (pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc a consemnat Cristina Angheluță)