Acasă Cultura / Culte Europarlamentarii cer sprijin mai consitent pentru românii din Serbia

Europarlamentarii cer sprijin mai consitent pentru românii din Serbia

Europarlamentarii Marian Jean Marinescu (vicepreşedinte al grupului PPE) și Elena Băsescu, alături de parlamentarii de diaspora Eugen Tomac şi Viorel Badea, au discutat cu liderii comunităţii româneşti din Valea Timocului, în  cadrul unei vizite pe care au făcut-o românilor din Serbia. Cu acest prilej, aceștia au vizitat Biserica Ortodoxă din Malainiţa şi sediul Protopopiatului Ortodox Român din Negotin. Discuţiile cu liderii comunității locale au vizat drepturile românilor din Serbia şi eforturile pe care statul român trebuie să le facă pentru a-i ajuta.

Vizita a început la sediul Protopopiatului Ortodox Român de Dacia Ripensis, din Negotin, unde preotul a discutat cu demnitarii români şi cu consulul României la Zajecear, Iulian Niţu, şi a continuat la Mălainiţa. În interiorul biserici românești ce poartă hramul Sfântului Niceta de Remesiana, preotul a relatat despre lupta pentru identitate culturală şi religioasă a românilor din Timoc, rostită cu durerea unui om care a devenit cunoscut pe tot globul pentru tot ceea ce a îndurat în numele credinţei şi al dreptului de a se ruga în limba română, preotul Boian Alexandrovici. Elena Băsescu a oerit bisericii o icoană şi straie bisericeşti preotului Boian Aleksandrovici, parohul bisericii româneşti din Mălainiţa şi protopop al Daciei Ripensis şi vicar administrativ al Timocului.

Comunitatea de români a reamintit despre vizita făcută la Negotin şi Mălainiţa, în urmă cu doi ani, de Traian Băsescu și au rememorat momentele acelei întâlniri.

 „Transmit un dublu mesaj şi din partea statului român şi din partea Parlamentului European. Vroiam să vă spunem că nu v-am uitat, că suntem alături de dumnneavoastră şi că ne vom lupta să beneficiaţi de exact aceleaşi drepturi de care beneficiază şi minoritatea sârbească în România, pentru că statul român a creat toate condiţiile ca minoritatea sârbească să-şi păstreze identitatea lingvistică şi culturală, tradiţiile şi obiceiurile. Şi doream să vă felicităm pentru curajul dumneaavostră de a rezista unui proces de asimilare atât de îndelungat în care aţi făcut absolut tot posibilul să păstraţi viu graiul românesc”, spus europarlamentarul Elena Băsescu în Biserica de la Mălainiţa. Elena Băsescu a mai spus că este nevoie ca statul român să aloce mai multe fonduri pentru românii care trăiesc în Serbia şi mai ales pentru ca aceştia să beneficieze de învăţământ în limba română. „Dintotdeauna m-a preocupat situaţia minorităţilor etnice, încă din primul moment în care am ajuns europarlamentar, şi continuu pe această linie şi în Republica Moldova şi în Serbia, peste tot acolo unde etnicii români au nevoie de sprijin, de suport din partea noastră. Este nevoie şi de o alocare bugetară pentru aceşti români şi fac astfel un apel la Guvern să aloce fonduri substanţiale pentru ca aceste probleme să poată fi rezolvate”, a argumentat europarlamentarul român.

Articolul precedentAntologie de poezie românească publicată în Columbia
Articolul următorMinisterul Fondurilor Europene se consulta cu romanii in limba engleza