Acasă Stiri EUROPOL: Peste 1,2 tone de pesticide ilegale retrase de pe piață din...

EUROPOL: Peste 1,2 tone de pesticide ilegale retrase de pe piață din ianuarie până în aprilie

A șasea ediție a operațiunii globale Silver Axe, derulată de autoritățile de aplicare a legii din 35 de țări (toate cele 27 de state membre ale UE și 8 țări terțe) între 13 ianuarie și 25 aprilie 2021, a vizat comerțul cu pesticide contrafăcute și ilegale.

Susținută de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), Oficiul European Antifraudă (OLAF), DG SANTE al Comisiei Europene, Asociația Europeană pentru Protecția Culturilor (ECPA) și CropLife Europe și coordonată de EUROPOL a vizat vânzarea pesticidelor contrafăcute, interzise și importurile nereglementate – atât online, cât și offline. Au avut loc verificări la frontierele terestre și maritime, în piețele interne, la furnizorii de servicii de coletărie și piețele online.

Abuzul în comerțul cu pesticide ilegale variază de la traficul de produse contrafăcute sau greșit etichetate, la importurile neregulate de substanțe interzise, ​​cum ar fi clorpirifos, care a fost vizat în mod specific în timpul Silver Axe VI. În timp ce Asia și Asia de Sud rămân principalele regiuni sursă de pesticide ilegale, Europol a observat și o creștere a vânzărilor lor online.

În urma verificărilor din cadrul Silver Axe VI, au avut loc 12 arestări (7 în Italia și 5 în Spania) și au fost descoperite 763 încălcări ale legislației, 1.203 tone de pesticide ilegale (100 de tone de pesticide contrafăcute în diverse puncte ale lnțului comercial – la vânzători, producători și companiilor detransport, iar 82 de tone de pesticide suspectate că sunt contrafăcute sunt în curs de verificare).

Industria pesticidelor este foarte reglementată, aceste produse numărându-se printre cele mai reglementate din lume, pentru că folosirea unor astfel de substanțe contrafăcute poate avea efecte extrem de periculoase sănătatea umană și pentru mediu.

Utilizarea produselor contrafăcute sau necorespunzătoare, mai ieftine, este una din cauzele care au condus la dezechilibrarea unor culturi sau a unor ecosisteme, ceea ce a afectat grav cei mai mari polenizatori din lume: albinele. Spre exemplu, în timpul activităților operaționale în cadrul Silver Axe IV a fost descoperit modul în care utilizarea nereglementată a neonicotinoidului, conținut într-un produs aprobat, a dus la moartea albinelor dintr-o zonă.

Deși copacii pe care a fost folosit produsul nu aveau flori, frunzele lor extrăgeau zahăr, atrăgând și otrăvind albinele din apropiere.

Potrivit directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle, „în ultimii șase ani, Operațiunea Silver Axe a reunit un număr tot mai mare de autorități de aplicare a legii și parteneri împotriva celor care pun în pericol sănătatea și securitatea noastră publică. Captura impresionantă de peste 1.000 de tone de pesticide ilegale demonstrează în mod clar că, împreună, putem asigura mai bine siguranța cetățenilor UE și proteja mediul înconjurător astăzi și pentru viitor”.

Operațiunea ”Silver Axe” a fost inițiată pentru a răspunde în mod coordonat la traficul periculos de pesticide ilegale. De-a lungul celor șase ediții, eforturile sectorului public și privat au condus la confiscarea unui total de 3.771 de tone de pesticide ilegale.

La operațiunile din acest an au participat toate statele membre UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Slovenia, Suedia, Spania, iar ca țări terțe s-au alăturat Australia, Brazilia, Columbia, Elveția, Ucraina, Regatul Unit, Norvegia și Statele Unite. – sursa – promptmedia.ro, foto: Europol