Eveniment dedicat Hertei Müller

Eveniment dedicat Hertei Müller

Viaţa, experienţele, oamenii cu care a colaborat, dar şi cei cu care a venit în conflict se perindă printr-o expoziţie organizată de Institutul Goethe între 29 iunie şi 26 august la Atena, dedicată scriitoarei Herta Müller.  Prin intermediul documentelor şi fotografiilor expoziţia ”Cercul vicios al cuvintelor” calcă pe urmele scriitoarei, din primii săi ani în România până la ceremonia de decernare a premiului Nobel. Pe parcursul expoziţiei vor fi proiectate fragmente din interviuri televizate în care Herta Müller vorbeşte despre viaţa ei în cele două patrii ale sale, despre plecarea din România şi despre operele sale. Colaje inedite de la sfârşitul anilor ’80 vor completa imaginea unei scriitoare care nu obişnuieşte să vorbească prea mult în public, anunță Rador.

Aproape în acelaşi timp cu expoziţia Editura “Kastaniotis” (care a editat toate operele scriitoarei traduse în limba greacă) publică noua carte a Hertei Muller, cu titlul “Animalul inimii”, o carte despre teamă, despre rezistenţă, prietenie, dorinţa de viaţă de nenegociat, dar şi despre dragoste în condiţii de totalitarism absolut.

Herta Müller  nu este numai o scriitoare importantă, laureată a premiului Nobel pentru literatură. Herta Müller are o viaţă de roman, deoarece a trăit în cadrul sufocant antidemocratic al ţărilor din fostul socialism real. Herta Müller s-a născut la Niţchidorf, un mic sat germanofon din vestul României. A studiat filologie română şi germană, a lucrat ca traducător în industrie, dar a fost concediată tocmai pentru că a refuzat că colaboreze cu Securitatea. Prima sa carte a publicat-o acolo, în România în 1982, însă a fost cenzurată de regim şi, în cele din urmă, a fost publicată doi ani mai târziu în Germania. În 1987, cu doi ani înainte de prăbuşirea regimului lui Ceauşescu, a părăsit România şi a ajuns la Berlin unde locuieşte şi acum. În 2009, a fost premiată cu premiul Nobel pentru calitatea şi stilul direct al scrierilor sale.