Evenimente culturale comune în România și Cipru pentru încurajarea celor două culturi

Evenimente culturale comune în România și Cipru pentru încurajarea celor două culturi

sursa foto: MRP
România și Cipru ar putea organiza evenimente culturale comune în ambele țări, dar și în statele unde există mari comunități ale celor două diaspore.

Subiectul a fost discutat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, în cadrul întrevederii pe care a avut-o miercuri, 28 august 2019, cu comisarul prezidențial cipriot pentru Diaspora și Afaceri Umanitare, Photis Photiou. Astfel de evenimente ar încuraja și promova cultura celor două popoare, mai ales că în 2020 România și Cipru marchează împlinirea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. În acest context, s-a referit și la proiectele derulate de MRP în anul 2019. Colaborarea excelentă dintre MRP și forul condus de Photis Photiu a fost evocată din nou prin memorandumul de înțelegere semnat în decembrie 2018, precum și de participarea comisarului cipriot la reuniunea informală la nivel ministerial de la București care a avut loc la București ăn luna martie a anului în curs.
Schimbul de experiențe și bune practici în relația cu diaspora au fost în atenția ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, cu prilejul participării la Conferința mondială a ciprioților din afara granițelor, care are loc la Nicosia.
La deschiderea oficială a evenimentului ajuns la cea de-a XX-a ediție, demnitarul român a mulțumit autorităților cipriote pentru deschiderea față de demersurile românilor de a-și menține și promova identitatea culturală, lingvistică și spirituală. Totodată, oficialul român a reiterat importanța includerii pe agenda viitoarei Comisii Europene a problematicilor privind diaspora, propunere lansată la București, în cadrul reuniunii informale la nivel ministerial organizată de MRP în parteneriat cu MAE, în 17-18 martie, în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Printre delegații oficiali care au mai luat parte la evenimentul de la Nicosia s-au aflat președintele Agenției Evreiești, Isaac Herzog, Înaltul Comisar armean pentru Diaspora, Zareh John Sinanyan, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Serbiei, Nemanja Stevanovic, ministrul de externe al Ciprului, Nicos Christodoulides și Arhiepiscopul Ciprului, Chrysostomos al II-lea.