Evenimente culturale pe ambele maluri ale Prutului

Evenimente culturale pe ambele maluri ale Prutului

Duminică, 26 martie 2017, ora 18.00, Teatrul „Nottara” din București va susține pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți spectacolul Funcționarul destinului de Horia Gârbea (regia Ancăi Maria Colţeanu), în contexul împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul este organizat de ICR.

Funcţionarul destinului propune o rezolvare ideală a unui context nefericit ajuns la punctul culminant, alimentat fiind de autoizolarea partenerilor dintr-un cuplu. Piesa în sine este semnul de întrebare pus pe intervenţia inexplicabilă a unui personaj bizar, pe care autorul îl numeşte funcţionar al destinului. Temerile individuale ale celor două personaje trimit spectatorul la o introspecţie atentă, obligându-l să se privească în oglindă şi să-şi asume propria proiecţie asupra partenerului de cuplu.

În aceeași zi, de la ora 19.00, Teatrul Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” din Cahul le propune bucureștenilor, la Teatrul „Nottara”– sala „Horia Lovinescu“, spectacolul Cu jăraticul pe buze, după romanul lui I. Iachim (regia Gheorghe Mândru).

Luni, 27 martie 2017, ora 11.00, în localitatea Ulmu, Raionul Ialoveni, Republica Moldova, va avea loc ceremonia de dezvelire a bustului poetului Mihai Eminescu. Lucrarea va fi amplasată în fața Gimnaziului „Mihai Eminescu“ din Ulmu, care aniversează în acest an 50 de ani de activitate, și a fost realizată prin efortul locuitorilor localității Ulmu și al Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazul” din județul Prahova.

Evenimentul este organizat de Consiliul Raional Ialoveni, Primăria Ulmu, Gimnaziul „Mihai Eminescu”, CJ Prahova, Societatea Cultural-Istorică „Mihai Viteazul” din Ploiești și ICR, care va completa programul evenimentului cu un recital susținut de Aldea-Teodorovici Orchestra.