Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, în opt orașe spaniole

Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, în opt orașe spaniole

Duminică, 28 mai, pe tot globul a fost sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni. În Spania, bisericile şi asociaţiile au organizat evenimente în cel puţin 8 orașe, cu susţinerea şi participarea autorităţilor române de la Bucureşti (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul Cultural Român – ICR şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni – IEH) şi a Ambasadei şi consulatelor româneşti din Spania.

În SALAMANCA, Parohia Ortodoxă Română, împreună cu ICR şi IEH, au oferit un spectacol de cântece şi dansuri populare în aer liber. Reprezentantul Ambasadei prezent la eveniment a arătat că eforturile organizatorilor concertului, la fel cu eforturile constante ale Ambasadei şi consulatelor de a realiza şi promova acţiuni dedicate românilor, ajută să facă Spania mai „acasă” pentru aceştia.

La BARCELONA, Manuel Pleșa, consulul general al României, s-a aflat în mijlocul comunității de români participante la slujba religioasă derulată la parohia ortodoxă ”Sf. Gheorghe” din Barcelona, precum și la serbarea copiilor participanți la școala parohială. Diplomatul român a vorbit celor prezenţi despre importanța cursurilor de limba română, ca instrument esențial al păstrării identității românești în străinătate.

În ZARAGOZA, Parohia Ortodoxă Română a organizat în prima parte a zilei un eveniment cu peste 150 de copii, care a încheiat şi școala parohială. După-amiază, ansamblul de dansuri tradiționale al asociației ”Acasă” a prezentat un program susținut de tineri și copii în cadrul festivalului „Zaragoza Diversa”. Alexandru Steriu, consulul român din Zaragoza a fost prezent la ambele evenimente, unde a vorbit publicului despre mândria de a fi român şi despre importanţa efortului continuu pentru ţară şi compatrioţi.

În VALENCIA, a avut loc prima ediție a Cupei Alexandrion la fotbal, urmată de o sărbătoare a comunităţii româneşti, la care a participat Dragoş Ţigău, consulul României la Castellón de la Plana.

În ALICANTE, Asociația ARIPI a realizat o excursie pentru copii la Muzeul de Păpuși din Onil, un picnic pentru cei mici şi părinţii lor și un concurs de cuvinte pentru a defini Ziua Românilor de Pretutindeni 2017. Pentru că cele mai multe voturi le-a obținut cuvântul „prietenie”, aceasta a fost tema pentru concursul de desene pe asfalt. Ziua a continuat cu o plimbare în labirintul verde şi livada cu cireşi.

În ALCALÁ DE HENARES, Asociaţia de Femei Rază de Soare a organizat o sărbătoare a mamelor şi copiilor, în spiritul menţinerii legăturii cu România. A participat școala parohială din Mejorada del Campo.

În TARANCON, Asociaţia Hispano-Română Hisparucuenca a organizat, în cadrul proiectului „Limba noastră cea frumoasă”, un recital de cântece şi poezii cu elevi români îmbrăcaţi în costume populare.