Acasă Alte comunitati Evenimente organizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român cu prilejul Zilei Unirii Principatelor...

Evenimente organizate de reprezentanțele Institutului Cultural Român cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la 24 ianuarie, va fi marcată de reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Chișinău, Roma, Varșovia, Veneţia, Istanbul și Viena.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Universitatea de Stat a Moldovei – Facultatea de Istorie și Filosofie, Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, Institutul de Istorie Socială „ProMemoria” și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – Facultatea de Istorie, organizează o manifestare științifică dedicată celor 164 de ani de la Unirea Principatelor Române – Moldova și Țara Românească. Se vor ține prelegerile „Iași, leagăn al Unirii Principatelor și al Statului Român modern” – prof.univ.dr. Dumitru Vitcu, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și „Rosturi și semnificații ale Unirii Principatelor Române” – lect. univ. dr. Mircea-Cristian Ghenghea, Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Evenimentul va fi moderat de prof. univ. dr. hab. Anatol Petrencu.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Departamentul de Limbi, Literaturi, Comunicare, Educaţie şi Societate al Universităţii din Udine şi Consulatul General al României la Trieste organizează, cu prilejul celebrării Unirii Principatelor Române, în Sala de Consiliu a Palatului Garzolini di Toppo–Wassermann, o conferinţă deschisă publicului larg, menită a evidenţia raporturile româno–italiene cordiale din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza şi parcursul simetric urmat de cele două popoare în procesul de desăvârşire a unităţii naţionale. În deschidere, vor susţine alocuţiuni de salut reprezentanţii Universității din Udine, domnul Cosmin Victor Lotreanu, Consulul General al României la Trieste, şi prof. univ. dr. Cristian Luca, reprezentantul IRCCU Veneţia. După scurta introducere a dr. Alessandro Zuliani, titularul catedrei de Limba şi literatura română a Departamentului de Limbi, Literaturi, Comunicare, Educaţie şi Societate al Universităţii din Udine, doamna cercet. şt. dr. Raluca Georgiana Tomi, de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, va conferenţia în limba italiană pe tema „Alexandru Ioan Cuza şi Italiaˮ, parcurgând evoluţia raporturilor lui Cuza, ca domn ales al Principatelor Unite şi apoi în perioada exilului, cu Italia aflată încă în procesul de unificare sub sceptrul Casei de Savoia.

Accademia di Romania in Roma sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), prezentând publicului italian, prin intermediul paginii sale de Facebook, un film despre un important artefact aparținând colecției de pictură modernă românească a MNIR: portretul oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizat de pictorul și fotograful Carol Popp de Szathmari în perioada 1863-1865.

ICR Varșovia va prezenta pe platforma YouTube, cu subtitrare în limba polonă, filmul documentar „Unirea Principatelor Române din anul 1859ˮ, realizat de Radu Găină după scenariul scris împreună cu Gabriel Rusu. Produs de TVR Internațional în 2018, acesta este al doilea episod al seriei „Unirile Românilor”. Documentarul oferă posibilitatea înțelegerii programului unionist și a contextului intelectual, politic și istoric de la jumătatea secolului al XIX-lea, care a favorizat apariția statului român. Episodul explică, prin interviuri realizate cu istorici, jurnaliști și scriitori, coagularea ideii de națiune și eforturile depuse de elita intelectuală pașoptistă pentru unirea celor două principate, Țara Românească și Moldova, într-o singură entitate statală. Documentarul va fi difuzat pe platforma YouTube a ICR Varșovia și pe rețelele de socializare ale Institutului și partenerilor săi.

ICR Istanbul va difuza pe pagina de Facebook și pe contul Youtube un scurt film documentar despre Unirea Principatelor Române. După prezentarea filmului, istoricul Dragoș Ursu va susține prelegerea cu titlul „Românii în secolul naționalităților. Contextul internațional al Unirii Principatelor (1856-1859)”, în care va reliefa importanța momentului istoric, rolul marilor puteri și contribuția adusă de români în unirea Moldovei cu Țara Românească. Înregistrarea audio-video va fi tradusă/subtitrată în limba turcă.

Mihai Eminescu, Alexandru Ioan Cuza și Titu Maiorescu sunt cele trei personalități românești care au poposit și în capitala austriacă și care vor fi prezentate pe pagina de Facebook a ICR Viena, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Asociația „Unireaˮ – Freunde Rumäniens in Österreich, prezintă o serie de plăci comemorative instalate pe edificiile în care aceștia au locuit, menționând adresa și o scurtă biografie a fiecărei personalități în parte.

Institutul Cultural Român de la Londra va organiza proiectul online ,,Marcarea Zilei Unirii la ICR Londra”, în cadrul căruia dr. Aurica Ichim va evidenția atât importanța actului Unirii, cât și rolul și prestația Domnitorului Alexandru Ioan Cuza în istorie, în acest an, în care se împlinesc 150 de ani de la moartea acestuia, în exil. Cu această ocazie se va face referire și la influența și rolul Angliei în regiune, în contextul Războiului Crimeii și al Unirii Principatelor Române. Dezbaterea va fi moderată de Claudiu Florian, director adjunct ICR Londra, în limba română, cu traducere consecutivă în limba engleză.