Evenimente românești, la Tunis

Evenimente românești, la Tunis

Un concert susținut de doi cunoscuți violoniști români – Andreea Ciornienchi Grigoraș și Bogdan Grigoraș, care vor interpreta piese de muzică clasică și sacră românească și din repertoriul internațional a fost inclus de misiunea diplomatică a României la Tunis în seria evenimentelor organizate pentru publicul tunisian și pentru comunitatea românească, cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an.

Concertul va avea loc în seara de Înviere, sâmbătă 15 aprilie 2017, orele 18:00, la biserica Sf. Augustin din Goulette, iar intrarea este liberă.
De asemenea, sâmbătă 22 aprilie 2017, ora 19:00, la sediul Secției Consulare, ambasada invită românii rezidenți în Tunisia la ”O întalnire cu diaspora”. La evenimentul organizat cu ocazia Paștelui se va servi cozonac tradițional și se vor ciocni ouă roșii. Cu această ocazie cetățenii români se vor întâlni cu noul ambasador agreat al României la Tunis, E.S. dl Dan Stoenescu.
Cu ocazia sarbatorilor pascale îmi face o deosebită plăcere sa le transmit românilor urări de sănătate și bunăstare. Și le reamintesc că ambasada României nu este doar o instituție de reprezentare a statului român, ci și a comunității românești, un loc în care românii se pot simți ca acasă. Ambasada va avea porțile deschise întotdeauna pentru români și pentru prietenii României din Tunisia. Vom sprijini activ toate activitățile menite a coagula comunitatea și vom impulsiona inițiativele absolvenților tunisieni de studii superioare în România“, a precizat ambasadorul Dan Stoenescu, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni.
Comunitatea românească din Tunisia este de dimensiuni mici, aproximativ 350 de persoane, fiind formată în principal din cetăţene românce căsătorite cu foşti studenţi tunisieni în România, preponderent înainte de 1989, sau cetăţeni români aflaţi la lucru în Tunisia.
Din comunitatea românească mai fac parte şi persoane care sunt la lucru în cadrul unor companii din state membre UE, care își desfăşoară activitate în Tunisia. Printre persoanele care lucrează în Tunisia se află şi cadre universitare în domeniul muzical, care sunt angajate la Conservatoarele din Sfax şi Sousse. În domeniul sportiv, România este reprezentată de către antrenori de box şi de scrimă.
Relațiile între România și Republica Tunisiană sunt excelente și există premise reale şi voinţă politică împărtăşită la nivelul guvernelor ambelor state pentru dezvoltarea în continuare a dialogului politic şi a cooperării bilaterale economice şi de afaceri în domeniile energie, petrochimie, transporturi, petrol şi gaze, agricultură, educaţie şi cultură, organizarea Comisiei Mixte Interguvernamentale, precum şi relansarea diplomaţiei parlamentare.