Acasă Spania Excelență românească premiată la Madrid

Excelență românească premiată la Madrid

Palatul Bauer (Sediul Școlii Superioare de Canto) din Madrid a găzduit, ieri, 19 iulie a.c., Gala „100 pentru Centenar”, proiectul prin care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni premiază 100 de români de pretutindeni cu activități deosebite, promotori ai elitelor românești.

Inițiativa, dedicată Anului Centenar, urmărește promovarea excelenței românești și recunoașterea meritelor și a valorii aduse de membrii comunității românești din Spania.

Alături de reprezentanții mediului asociativ românesc, membrii clerului român și mass-media în limba română din teritoriu, s-au aflat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia  Intotero, ministrul pentru politici sociale și familie din guvernul Comunității autonome Madrid, Maria Dolores Moreno Molino, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, și Gabriela Dancău, ambasadorul României în Spania, precum și reprezentanți ai misunii diplomatice române și ai autorităților locle madrilene.

Constituirea unui număr simbol de 100 de români din afara țarii care ne amintesc, acum la 100 de ani de la Marea Unire, că suntem un popor unit dincolo de granițe și distanțe, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă. Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi – ca un popor de oameni harnici, inteligenți, cu putere creatoare, care oferă comunității în care trăiesc rodul muncii, minții și talentului lor.  O astfel de comunitate de români muncitori și valoroși regăsim și aici în Spania ”, a subliniat ministrul Intotero.

Participanții la eveniment s-au bucurat de recitalul pianistei Mihaela Duma.

Laureații  Galei de la Madrid sunt

Dan Munteanu Colán -doctor în filologie, profesor emerit de filologie romanică la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, bursier al MAE spaniol, profesor invitat la Universitatea din Oviedo.

Martin Mezin – un antreprenor român ajuns în Spania în 2000, care de la o mică afacere de familie a ajuns să dețină în Spania un lanț de magazine cu produse cu specific românesc, precum și o fabrică de produse tradiționale românești, fiind apreciată drept cea mai mare astfel de fabrică a unui român din diaspora. Mulți dintre angajații săi sunt români.

Preasfinţia sa Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei -Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei, care în cei peste 10 ani de  păstorire în Spania a sprijinit înființarea a 132 de parohii, 20 filii şi 3 mănăstiri ortodoxe în Spania și Portugalia.

Cornelia Coman -Specializată în Matematică Economică la Academia de Studii Economice din Bucureşti, după care a urmat diferite cursuri de administrare a afacerilor în Europa şi Statele Unite ale Americii.

Raluca Oancea Ionescu – medic specialist în Secţia de Genetică Clinică, Serviciu de Analize Clinice din Spitalul Clinic San Carlos, din Madrid, cu o experienţă de 11 ani, membru al Societăţii Europene de Genetica Umană şi membru a Asociației Spaniole de Genetică Umană.

Cadrele didactice ale cursului de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească din Spania – Cursul de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească reprezintă principala modalitate prin care Guvernul României asigură pentru copiii români din sistemul şcolar spaniol accesul la educaţie în limba română, la cunoştinţe despre istoria şi geografia României şi la cultura românească în general.

Anca Moldovan – Deputat în Parlamentul Comunităţii Madrid, este primul membru de origine română a unei adunări legislative de comunitate autonomă din Spania.

Silvia Marcu – Cercetător Titular la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice, instituţie a Guvernului Spaniei.

Sebastian Hulub şi Ani Dumitru – Librăria PUNCT din Barcelona este o marcă RoBarna, realizată de Sebastian Hulub şi Ani Dumitru. Revista RoBarna este nucleul socialului comunitar românesc din Barcelona care include proiectul Centrul Cultural Robarna (CCRB) și Librăria PUNCT.

Flori Cuţitaru – devenit pentru locuitorii din Spania – români, spanioli sau de alte naţionalităţi – un simbol al integrării, al ospitalităţii societăţii-gazdă şi al contribuţiei româneşti la ţara în care trăiesc.