EXCLUSIV / Avocat: ””Sunt ignorate drepturile fundamentale ale omului”

EXCLUSIV / Avocat: ””Sunt ignorate drepturile fundamentale ale omului”

La începutul lunii martie, 13 elevi care studiau la Gimnaziul din satul Roghi s-au transferat la Gimnaziul din Dubăsari, subordonat administrației de la Tiraspol. Potrivit reprezentanților Promo Lex, care o citează pe Nadejda Ghidirimschi, directoarea școlii din Roghi, aceste transferuri sunt rezultatul acțiunilor de presiune şi persecuțiilor din partea administrației din stânga Nistrului, al căror scop este lichidarea instituțiilor de învățământ cu predare în limba română. Cei 13 copii care au părăsit unitatea de învățământ reprezintă 18% din totalul numărului de elevi înmatriculați la începutul anului școlar.

Avocatul Alexandru Poștică, reprezentant al PromoLex, se arată îngrijorat față de situația tot mai dramatică cu care se confruntă profesorii, părinții și elevii din unitățile de învățământ cu predare în limba română din Transnistria și consideră că autoritățile de la Chișinău nu reușesc să obțină rezultate.

Alexandru Poștică a declarat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc că, din punctul său de vedere, negocierile în problema școlilor cu predare în limba română nu duc nicăieri, pentru că ”liderii de la Chișinău fac mai mult concesii și nu obțin nimic la schimb”. Mai mult, referindu-se la apropiatele inspecții comune pe care reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului vor să le efectueze împreună cu OSCE la școlile cu predare în limba română din Transnistria, Alexandru Poștică spune că sunt inutile și că nu fac altceva decât să creeze o falsă legalitate liderilor separatiști.

”Sunt ignorate drepturile fundamentale ale omului, despre ce discutăm”, a mai spus avocatul.

Problema şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană va fi discutată de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei. În cadrul şedinţei va fi abordat şi subiectul privind neexecutarea deciziei CEDO din octombrie 2012, prin care Federaţia Rusă a fost obligată să achite acestor instituţii prejudicii morale de peste un milion de euro.

Înalta Curte de la Strasbourg a constatat acum doi ani violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană. În februarie, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost reţinut de miliţia transnistreană, fiind învinuit de contrabandă. Anterior, el a fost acuzat şi de nesupunere faţă de administraţia de la Tiraspol.