EXCLUSIV / Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor cere MAE,...

EXCLUSIV / Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor cere MAE, Educației și Culturii o situație ”la zi” a școlilor cu predare în limba română din Transnistria

Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor din Camera Deputaților a invitat, pentru o prezentare detaliată, oficiali, responsabili pentru relațiile internaționale din Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Educației și Ministerul Culturii, la proxima ședință a comisiei, o situație ”la zi” a poziției României în raport cu problematica unităților de învățământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

Potrivit deputatului Eugen Tomac, în acest moment există un format de negociere ”5+2”, care în opinia sa este ”ineficient”, pentru că ”a încurajat consolidarea statalității regiunii transnistrene”. ”Pentru noi, ca stat, este foarte important să avem o evaluare cât se poate de corectă în ceea ce privește protejarea conaționalilor noștri, care sunt în această zonă de conflict. Avem nevoie de această prezentare pentru că și Comisia Europeană și Consiliul Europei trebuie să se implice mult mai activ în această problemă. Vorbim de respectarea drepturilor unor cetățeni români”, a declarat Eugen Tomac pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc.